5 rád, ako zvládnuť cyklistiku v horúcom počasí

Či už idete na bicykel rekreačne alebo športovo, vždy by to malo byť príjemné dobrodružstvo. Počas horúcich dní možno zvažujete, či na bicykel vôbec ísť. A na jednu stopu plnú pedálovania zanevrieť nemusíte ani počas teplotných vĺn. Vždy je však dobré držať sa niekoľkých rád.

Foto: Shutterstock

Keď konečne dorazia dni, keď nemusíte každú chvíľu kontrolovať aplikáciu s počasím a svoje oblečenie, začína sa tá pravá cyklistická sezóna. No dnešné teploty dokážu vyskočiť až privysoko a z cyklovýletu sa môže stať upotené utrpenie s motajúcou sa hlavou, prehriatym a dehydrovaným telom.

1. Bez vody si ani do sedadla nesadnite

Foto: Pexels

Pochopiteľne, voda je základ. Hydratácia je najdôležitejšou súčasťou bicyklovania v horúcom počasí. Pite vodu nielen počas, ale napite sa dostatočne aj pred a po jazde. Správnym indikátorom je farba moču – mala by byť svetložltá. Nezabúdajte, že telo sa neustále ochladzuje potením a potom strácate aj soli a minerály. Potom môžu prísť kŕče či nepríjemné točenie hlavy. Preto zvážte športové nápoje s elektrolytmi, ktoré pomôžu obnoviť stratené minerály. Tie si zakúpite aj počas výletu, ak sa aj na bicykli zastavíte na jednej zo servisných staníc Slovnaft. Vyhnite sa alkoholu (radšej nealko pivo) a kofeínu, ktoré môžu dehydrovať telo ešte viac. Dobrá káva vám padne vhod pred alebo aj po výlete. Ak plánujete dlhší výlet, môžete zvážiť aj použitie hydratačného batohu alebo puzdra na vodu, ktoré vám umožnia mať vždy prístup k vode.

2. Načasujte svoj cyklovýlet na ráno

Foto: Pexels

Kým v zime smerujete svoje športové aktivity k najteplejším a najsvetlejším časom dňa okolo poludnia, na letné bicyklové túry je dobré sa extrémnemu teplu vyhnúť. V skorých ranných hodinách leta je svetlo už zavčasu a ušetríte tak veľa síl, aj uvidíte inak často preplnené turistické miesta. Ak máte chuť na podvečerný kratší výlet, tiež tak urobte, no zvážte, nakoľko počasie cez deň rozpálilo okolie, či sa ku koncu dňa neformujú búrky a tiež či stihnete svoj výlet do zotmenia.

3. Zvoľte na bicykel správne oblečenie

Foto: Pexels

Cyklistické dresy ponúkajú všetko, čo na bicykli potrebujete: vzdušnosť, ľahkosť, odvádzanie potu. Svetlejšie odtiene vám budú odrážať teplo a telo tak nebude musieť schladzovať ešte aj oblečením nahriatu pokožku. Nezabudnite na športové slnečné okuliare, ktoré vás ochránia nielen pred slnečným žiarením, ale aj pred lietajúcim hmyzom. S pokrývkou hlavy si nemusíte robiť starosti. Predpokladáme, že cyklistická helma je súčasťou vašej výbavy. A nezabudnite na opaľovací krém – najmä na krk, ruky a nohy, aby ste sa vyhli opáleniu „na Sagana“.

4. Plánujte, pauzujte a strážte si tempo

Foto: Pexels

Dobre naplánovaný cyklovýlet, najmä ak cestujete s deťmi, je základom úspechu. Vyhnite sa úsekom, kde ste dlho exponovaní slnku bez možnosti schladenia sa v tieni či pri vode. Naplánujte si trasy v okolí jazier a vodných plôch, popri studničkách či v tieni stromov. Ak nemáte takúto možnosť, pozrite si otváracie doby obchodov a krčmičiek po ceste alebo vždy otvorených slovnaftiek. Toto sú vítané pauzy pre vaše prehriate telo, ktoré potrebuje tieň, vodu na schladenie či klimatizovanú čerpaciu stanicu na to, aby sa popasovalo s možným úpalom a únavou. Celkovo je dobré, najmä ak beriete cyklistiku ako šport, počúvať signály tela citlivejšie a neprekročiť hranu svojich možností. Prehriatie, svalové kŕče a úpal môžu viesť až k odpadnutiu a strateniu vedomia a na bicykli je to obzvlášť nebezpečné – či ste na osamotenom úseku, alebo v hustej cestnej premávke.

5. Jedlo nech je ľahké a chladivé

Foto: unsplash

Hoci si pri cyklotúre poviete, že si „môžete dopriať“, lebo ste práve spálili množstvo kalórii, s kalorickou bombou počkajte radšej až po skončení výletu. Ťažké a mastné jedlá sú ľahko dostupné v bufetoch, no mastný langoš, hranolky či vyprážané jedlo vám môže sťažiť trávenie a tiež výkon, keďže sa s nimi musí telo popasovať okrem práce svalov na bicykli. Ideálnymi jedlami sú ľahké šaláty a najmä ovocie, ktoré dopĺňa stratenú vodu, vitamíny, minerály a stopové prvky. Preto zbalený nakrájaný melón, broskyne či iné letné ovocie je dokonalá voľba. Ak potrebujete niečo výživnejšie, skúste vyprážaný oštiepok alebo syr haloumi so šalátom. Alebo si zoberte hot dog, ktorým prekleniete najväčší hlad, no nepreťažíte telo mastnou a vyprážanou kalorickou bombou.

AMI MÉG ÉRDEKELHET