Bokami Západných Tatier: sviatok skialpinizmu

Západné Tatry, považované za jeden z klenotov Slovenska a Poľska, sú pohorie, do ktorého sa radi vracajú turisti i skialpinisti.

Foto: bokami.sk

V tomto prostredí sa konajú trojetapové skialpinistické preteky “Bokami Západných Tatier”, alebo len BOKAMI, ktoré sú jedným z najväčších skialpinistických sviatkov na Slovensku v rámci skialpinistickej sezóny. Konajú sa pod záštitou Slovenského horolezeckého spolku JAMES a prepájajú regióny Liptov a Oravu.

XV. ROČNÍK  BOKAMI ZÁPADNÝCH TATIER

BOKAMI je podujatie, ktoré nadväzuje na dlhoročnú tradíciu skialpinistických pretekov v Západných Tatrách siahajúcu do začiatku 90. rokov. Sú jedinými viacdňovými a zároveň najnáročnejšími skialpinistickými pretekmi v strednej Európe a získali si renomé i rešpekt v širšom Európskom kontexte.

Od prvého ročníka (2008) sú tieto preteky spojené s číslom tri – organizujú ich tri skialpinisticko-horolezecké kluby v troch dolinách a pretekári absolvujú tri etapy počas troch dní, počas ktorých absolvujú približne 60 km a okolo 6000 výškových metrov prevýšenia. Tento rok sa uskutoční už 15. ročník týchto mimoriadne obľúbených pretekov. Sú náročné, ale krásne. Spájajú ľudí v ich záľube, či už zo strany pretekárov, organizátorov, alebo fanúšikov, ktorí radi prídu podporiť pretekárov na trať, ako inak, ako na skialpinistických lyžiach.

Prečítajte si aj: Najlepšie oblasti pre skialpinizmus na Slovensku

ORGANIZÁTORI A DOBROVOĽNÍCI

Keďže preteky prepájajú regióny Liptova a Oravy, spolupráca organizátorov i dobrovoľníkov je logisticky podchytená do posledného detailu. Jednotlivé trate a ich prípadné varianty kvôli meniacim sa jarným horským podmienkam sa pripravujú už niekoľko dní pred riadnym začiatkom pretekov, no a organizačný výbor po letnej prestávke zasadá ešte v krátkych nohaviciach v septembri, aby prichystal potrebné povolenia a rozdelil si úlohy.

Bez nezištnej pomoci dobrovoľníkov na jednotlivých etapách, či už v teréne, alebo v doline je organizácia tak logisticky náročných pretekov nemysliteľná – veď každá dolina musí zabezpečiť riadny chod etapy od vytvorenia zázemia pre pretekárov až po jej prípravu a kontrolu na jednotlivých bodoch trate.

DO BOKOU

Ako vznikol názov BOKAMI? Už naši starí otcovia a praotcovia nám zanechali krásne názvy a pomenovania, ktoré vychádzali z ich života tak, ako ich aj oni dostali do vienka. Či už boli pastieri, drevorubači alebo gazdovia, keď sa vybrali do hôr, vravievali: „Ideme do bokou“. Vyháňali statok prťami do bokou a vedno pili vodu, ktorá tiekla cícerkom dolinou. Tak ako chodievali oni, aj pretekári a skialpinisti chodia bokami, nielen súťažiť, ale aj obdivovať naše hory, ktoré nás pozorujú od vekov.

Mohlo by vás zaujímať: Backcountry skiing - čo to je a ako s tým začať

Sledujte aj naše profily na sociálnych sieťach, aby ste neprišli o žiadne novinky:

Pod menom Drive Slovensko nás nájdete na TikToku, Instagrame, YouTube aj Facebooku.

AMI MÉG ÉRDEKELHET