Budúcnosť lyžovania na Slovensku: na konci storočia už len v Jasnej a na Štrbskom Plese?

Lyžiarsky sektor na Slovensku čelí v dôsledku globálneho otepľovania zásadným zmenám. V posledných desaťročiach sme boli svedkami teplejších zím a nepravidelných zrážok, čo má priamy dopad na lyžiarsku sezónu.

Foto: Shutterstock

Lyžiarske strediská sa musia zamyslieť nad svojou budúcnosťou. Plány zahŕňajú nielen technické zasnežovanie, ktoré sa stáva čoraz nákladnejšie a energeticky náročnejšie – čo predražuje skipasy. Mnoho z nich sa začína orientovať na letné aktivity, ako sú bikeparky, lanové centrá, organizovanie svadieb a firemných podujatí, čo naznačuje smer, ktorým sa mnohé strediská uberajú, aby zvýšili svoju celoročnú atraktivitu.

S lyžovačkou na blate

Foto: Jasná Nízke Tatry

Inštitút environmentálnej politiky v minuloročnej štúdii Lyžovačka na blate uvádza, že na Slovensku je 107 lyžiarskych stredísk, z toho 47 významných a 16 v národných parkoch. Avšak spomedzi nich až tretina do 30 rokov úplne zanikne. Podľa predpovedných modelov každé desaťročie odpadne niekoľko stredísk, ktoré budú mať viac než 82 dní s výbornými podmienkami. Za ekonomické minimum sa považuje menej ako 35 dní vhodných na lyžovanie, čo už čoskoro ohrozí 26 stredísk.

Ako sa bude vyvíjať sneženie 

Všetko sú to samozrejme len predpovedné modely. Keď však porovnáme obdobia 1961 - 1990 a 1991 – 2020, v Poprade či Oravskej Lesnej bolo o 8 dní s priemernou teplotou menej ako -2ºC stupne menej, čo je teplota, od ktorej je zasnežovanie efektívne.

Zrážky v budúcnosti budú pod výškovou hranicou 700 m n. m. už len v tekutej podobe a môže ich ubudnúť. Naopak, v nadmorskej výške nad 1700 metrov nad morom môže zrážok pribúdať. Netreba však zabúdať, že na Slovensku v tejto výške hovoríme prevažne o národných parkoch.

Koniec lyžovania na Slovensku?

Foto: Vysoké Tatry - hory zážitkov

Strediská pod 1000 m n. m. nemusia vystačiť ani so zasnežovaním. Vo Švajčiarsku napríklad banky zamietajú pôžičky pre lyžiarske strediská pod 1500 m n. m. už od roku 2007.

Ak sa teda klimatické predpovede nemýlia, éra lyžovania tak môže do konca tohto storočia na Slovensku prakticky vymiznúť – a zostane len pre elitu, ktorá si ju bude môcť dovoliť.

Podľa predpovedných modelov budú na konci storočia na Slovensku výborné podmienky na lyžovanie len v strediskách Jasná (Chopok – 1995 m n. m.) a Štrbské Pleso (1323 m n. m.) s viac než 82 dňami s výbornými podmienkami na lyžovanie.

Foto: Jasná Nízke Tatry

AK TEDA BIELEJ STOPE FANDÍTE, UŽITE SI JU, KÝM SA TO U NÁS DOMA DÁ.

Sledujte aj naše profily na sociálnych sieťach, aby ste neprišli o žiadne novinky:

Pod menom Drive Slovensko nás nájdete na TikToku, Instagrame, YouTube aj Facebooku.

AMI MÉG ÉRDEKELHET