​Na španielskom ostrove majú turistov plné zuby, možno začnú držať hladovku

Ďalšie miesto s problémami nadmerného turizmu

Tenerife

Foto: Unsplash

Obyvatelia ostrova Tenerife už toho majú dosť: tvrdia, že cestovný ruch na ostrove dosiahol nezvládnuteľnú úroveň, niektorí plánujú protesty a iní dokonca začnú držať hladovku.

Kanárske ostrovy, skupina španielskych ostrovov západne od afrického pobrežia, sú už dlho obľúbenou turistickou destináciou.Tenerife, najväčší člen súostrovia, privítal v roku 2023 viac ako 14 miliónov návštevníkov, takže sa dá povedať, že cestovný ruch v regióne prekvitá. Tento fenomén má však aj svoje tienisté stránky.

Obyvatelia majú pocit, že sa už nedokážu vyrovnať s davmi cudzincov

informuje o tom spravodajský portál Euronews.

A to doslova: prudko rastúce ceny nehnuteľností spôsobili, že niektorí ľudia sa ukryli vo svojich autách a iní v jaskyniach.

Zdá sa, že miestne úrady nechcú počúvať obyvateľov Tenerife a nedávno sa rozhodli postaviť dva nové hotely.

Tentoraz však úrady zrejme zašli priďaleko. Od oznámenia novinky prebiehajú protesty a na budúci týždeň budú najodhodlanejší protestujúci držať hladovku.

Za akciou stojí mimovládna organizácia Canarias Se Agota (v hrubom preklade „Kanárske ostrovy sú plné"), ktorá 20. apríla okrem Tenerife zorganizuje protestné akcie aj na Gran Canarii, Lanzarote a La Palme.

Jeden zo zakladateľov organizácie Ruben Zerpa pre britské noviny povedal, že hoci sú v podstate spokojní s návštevníkmi, je potrebné vytvoriť podmienky pre udržateľný cestovný ruch na Kanárskych ostrovoch. Tento muž zarába mesačne 900 eur, ale za nájom musí zaplatiť 800 eur. Nárast cien nehnuteľností a nájomného je jednoznačne spôsobený prílevom turistov. Podľa ďalšieho organizátora Airbnb a Booking pomaly požierajú ostrov.

Tenerife jednoducho nie je pripravené na toľko turistov.

Zdravotný systém je preťažený, všetko je preplnené odpadkami a vodovodná sieť je dimenzovaná na oveľa menší počet ľudí. Nehovoriac o tom, že prílivom turistov trpia živočíšne a rastlinné druhy.

Kto vie, možno súčasná vlna protestov môže niečo zmeniť.

Sledujte aj naše profily na sociálnych sieťach, aby ste neprišli o žiadne novinky:

Pod menom Drive Slovensko nás nájdete na TikToku, Instagrame, YouTube aj Facebooku.


AMI MÉG ÉRDEKELHET