Najsladšie sušené ovocie

Čo máme robiť, ak by sme chceli jesť niečo chutné a sladké a hlavne, aby bolo ešte aj zdravé? Vyberajme si prírodné suroviny, napríklad sušené ovocie, z ktorých najsladšie sú datle!

Foto: Shutterstock

Datle spolu s figami a granátovými jablkami sú jedným z plodov, ktoré boli spomenuté už aj v Biblii. Datľová palma – datľovník –, ktorá pochádza z Blízkeho východu, sa pravdepodopne pestovala už okolo roku 6 000 pred naším letopočtom a odtiaľ sa dostala do západnej Ázie, Egypta, Indie a južnej Európy.

Datľovník je majestátna rastlina, nazývali ho aj stromom života, požehnaným stromom, pretože takmer každá časť rastliny sa dá na niečo využiť. Podlhovasté, mäsité a sladké ovocie stromu sú datle, ktoré sú dôležitým jedlom už od nepamäti – jedli sa nielen surové, ale aj sušené. Veľkou výhodou datlí je, že vydržia dlho, a preto boli obľúbenou pochúťkou cestovateľov.

Analgetický účinok tohto nevšedného plodu je už dlho známy, je hojným zdrojom železa a stabilizuje krvný tlak. Obsahuje veľa horčíka, draslíka, vápnika, rôzne aminokyseliny a fosfor. Medzi vitamínmi prevládajú vitamíny A1, B1, B2, B3, B5, ale na druhej strane datle sú bez cholesterolu, tuku a sodíka. Surové sušené datle sú priam nebeské, ale sú taktiež zaujímavou ingredienciou rôznych druhov jedál, nápojov a pečiva.

Kura s datľami a jablkami

Kuracie prsia nakrájané na kocky osolíme a opečieme na troche oleja. Vykôstkované datle uvaríme vo vode. Keď zmäknú, pridáme trochu džemu z lesného ovocia, štipku mletej škorice a veľmi malé množstvo mletého korenia. Dobre premiešame a vmiešame očistené a na kocky nakrájané jablká. Nakoniec pridáme opečené kuracie prsia a ešte pár minút povaríme s trochou červeného vína. Podávame s uvarenými cestovinami, ryžou alebo zemiakmi.

Datľové palacinky

Vykôstkované datle nakrájame na malé kúsky. Vaječné žĺtky vymiešame so soľou, citrónovou šťavou, nastrúhanou citrónovou kôrou, olejom, mliekom a múkou, pridáme toľko vody, aby vzniklo trochu hustejšie cesto. Do takto získanej hmoty pridáme nasekané datle a na panvici vymastenej olejom alebo maslom z nej upečieme palacinky. Ešte teplé posypeme práškovým cukrom zmiešaným s vanilkovým cukrom a podávame zrolované alebo zložené na štyri časti.

Čokoládový kokteil s datľami

V hrnci zohrejeme mlieko, pridáme kakao, nakrájané sušené datle a privedieme do varu. Prevarené mlieko nalejeme do mixéra a spracujeme do hladka. Textúra čokoládového kokteilu bude lahodne krémová z datlí, ktorých sladká, jemná chuť výborne ladí s kakaom. Hotový kokteil nalejeme do pohárov, posypeme hoblinkami čokolády a podávame horúce.

Čokoládovo-datľové muffiny

Datle zbavíme jadier a nakrájame na malé kúsky. Múku zmiešame s práškom do pečiva, mletými klinčekmi a škoricou. Vaječné žĺtky vymiešame s cukrom, pridáme nad parou rozpustenú čokoládu a maslo a nakoniec po lyžiciach pridávame múčnu zmes striedavo s mliekom. Bielky vyšľaháme so štipkou soli do tuhej peny a opatrne pridáme k hmote. Nakoniec vmiešame datle. Hmotu nalejeme do formičiek vystlaných papierom a upečieme vo vyhriatej rúre.

AMI MÉG ÉRDEKELHET