​Čínsky nový rok by mohol priniesť rekordný počet turistov: očakávajú sa miliardy ciest

Čínsky nový rok sa začal 10. februára 2024 a oslavuje ho štvrtina svetovej populácie.

čínsky nový rok

Toto obdobie, známe aj ako Jarné slávnosti, je charakteristické 40-dňovým náporom v cestovnom ruchu, trvajúcim približne do začiatku marca, pričom úrady očakávajú rekordný počet viac ako 9 miliárd turistov.

Rok draka sa v Číne začal 10. februára a mnohí ľudia trávia novoročné sviatky cestovaním a návštevou rodiny. Okrem toho je to prvý rok od pandémie, keď je cestovanie v krajine bez obmedzení.

Hoci mnoho ľudí cestuje v rámci hraníc Číny, výrazne sa zvýšil aj počet návštevníkov z iných krajín. Čínsky úrad pre civilné letectvo odhaduje, že počas 40-dňového obdobia okolo jarných slávností vybavia letiská v krajine približne 80 miliónov cestujúcich, čo sú približne dva milióny denne.

Napríklad spoločnosť Air China má naplánovaných 67 691 letov, čo predstavuje 1 693 letov denne.

Tieto čísla sú o 10% vyššie ako v roku 2019, pričom podľa úradov sa očakáva, že najrušnejšie dni budú 16., 20. a 25. februára.

CNN poukazuje na to, že úrady očakávajú celkovo rekordné čísla:

Odhaduje sa, že 1,4 miliardy obyvateľov Číny vykoná počas 40 dní približne 9 miliárd ciest.

Už tri dni pred lunárnym novým rokom, keď sa čínske rodiny pravidelne stretávajú pri spoločnom stolovaní, sa podľa oficiálnych údajov uskutočnilo 2,2 milióna ciest lietadlom a 12,9 milióna ciest vlakom. V porovnaní s rokom 2019 to predstavuje nárast o 17, resp. 23 percent.

Železničné stanice v Šanghaji zaznamenali ešte vyšší nárast o 61 percent, čo predstavovalo približne 475 000 cestujúcich.

Celkovo sa v tento deň uskutočnilo 232 miliónov ciest, ale čísla boli podobné aj počas nasledujúcich dvoch dní.

Čínsky horoskop pracuje s 12 znameniami zverokruhu a piatimi elementmi (kov, drevo, voda, oheň a zem). Euronews vysvetľuje, že tento rok je oficiálne rokom zemského draka, ktorý sa tradične spája so silou, flexibilitou, spoluprácou, veľkorysosťou a idealizmom.

Mnohí ľudia v Číne sa snažia načasovať narodenie svojich detí na tieto vlastnosti: naposledy (2012) napríklad Singapur vytvoril päťročný rekord v počte narodených detí v roku draka.

Najdôležitejšie novoročné tradície sa zvyčajne týkajú gastronómie. Je to čas veľkého hodovania, pričom osobitná pozornosť sa venuje pomarančom a rybám, ktoré sú v kantončine, resp. mandarínčine synonymom hojnosti.

Ďalším zvykom je Hong Bao, odovzdávanie červených obálok. Starší, ženatí členovia rodiny odovzdávajú peniaze v červenej obálke mladším členom rodiny a v podnikoch je to často spôsob, akým sa dostávajú ročné prémie. Najlepšie je však vyhnúť sa sumám obsahujúcim číslo štyri, ktoré má zlovestnú konotáciu smrti.

Sledujte aj naše profily na sociálnych sieťach, aby ste neprišli o žiadne novinky:

Pod menom Drive Slovensko nás nájdete na TikToku, Instagrame, YouTube aj Facebooku.

AMI MÉG ÉRDEKELHET