Impresszív crossover megfizethető áron: Citroën C4 X

Ha nem csak az elektromos az alternatíva...

C4  X
Fotó: Citroen

Komfortos vezetési élmény, hibridmentesen ötliteres fogyasztás – röviden így jellemezhető a Citroën C4 X modellje.

A sikeres Citroën C4-es, amely az X verzió alapjául is szolgált, már csaknem három éve van a piacon. Mindkét modell ugyanarra a platformra épült, és méreteikben is szinte azonosak: a tengelytávjuk, magasságuk, szélességük, valamint az első és hátsó kerekek nyomtávja is megegyezik. Az új C4 X esetében azonban az autó hátsó része 24 centiméterrel hosszabb lett. Ebből logikusan az következhetne, hogy a változatlan nagyságú beltér mellett a csomagtere lett jóval nagyobb. Ez – néhány apróságtól eltekintve – alapvetően így is van.

www.youtube.com

CITROËN C4 X

​Új típusú karosszéria

A kompakt autók szegmensében kifejezetten menőnek számítanak a megemelt crossoverek. A C4-es lecsapott hátsó tetőíve miatt ráadásul a crossover és a kupé sajátos ötvözetét jeleníti meg. Megnyújtott hátsó része ellenére a csomagtérajtó ugyanúgy nyílik a C4 X-en, mint a szedánoknál. Végeredményben tehát a crossover, a szedán és a kupé egy sajátos kombinációjáról van szó. Gyakorlatilag ez csupán annyit jelent, hogy a csomagtér térfogata 130 literrel 510-re nőtt ugyan, de nehezebben is hozzáférhető, talán praktikusabb lett volna egy liftback megoldás. Maga a csomagtér azonban jól kialakított, a két sárvédő közé akár 1 méter széles tárgyak is elférnek. A második sor ülései lehajthatók, a könyöktámasz pedig sílécek szállítására alkalmas nyílást rejt. A belső teret illetően a C4 X tehát a szegmens egyes kombijainak nemcsak egyenragú ellenfele, hanem egynémelyiküket le is körözi. A C4-es modellhez képest a hátsó fűthető ülések két fokozattal nagyobb dőlésszögbe is állíthatók. A Citroën az X verziót luxuskategóriás Alcantara üléshuzatokkal is ellátta.

A hagyományokhoz híven

A magasfokú komfortérzet a Citroën eddigi modelljeire is jellemző volt, a C4 X-nél sincs ez másképp: kényelmes utazást biztosít, hangszigetelése kiváló, futóműve pedig lágy hangolású. Bár ez utóbbi a C4-esen még markánsabban érezhető, az X esetében is jól funkcionál. A nagyobb kátyúkat azért megérezzük vele a kisebb egyenetlenségeket azonban elnyeli a progresszív hidraulikus rendszer – ezt a technológiát egyébként a Citroën a raliversenyek világából mentette át a szériagyártásba. Ha valaki azt állítja, hogy a komfortért „cserébe” túlságosan is bedől a karosszéria a kanyarokban, az valószínűleg egy ovális pályán köröz. A C4 X velünk ugyanis nagyon simán és rámenősen teljesítette az irányváltásokat.

​Első a kényelem

A beltér ergonomikus kialakítása fontos összetevője egy autó kényelmi szintjének. A multimédiás berendezések és a tempomat nyomógombjai – indokoltan – a kormányra kerültek. A műszerfal kisebb méretű, de minden szükséges információ elérhető rajta. A motor fordulatszáma például alapesetben ugyan nem jelenik meg, ám az asszisztensek vagy a fedélzeti számítógép adatai helyett megjeleníthető. A C4 X projekciós head-up kijelzővel is felszerelhető, de ez nem tartozik a legszükségesebb kiegészítők közé.

Az infotainment rendszer rugalmas és áttekinthető. Díjazzuk a kezdőlap hardver gombjait és azt, hogy a sávtartó asszisztens akár egyetlen mozdulattal is kikapcsolható. A hangerő tekerőgombja csak fokozza a felhasználó komfortérzetét, akárcsak a légkondi és a szellőztető rendszer kezelése. Utóbbiak gombjai alatt található a mobiltelefonnak kialakított hely, vezeték nélküli töltőpaddal és két, A és C USB-porttal. Ugyanez a páros került hátulra is. Igazán nagyszerű!

Az automata sebességváltónak és a vezetési üzemmódoknak a középkonzolon elhelyezett kezelési felülete gyorsan megszokható. A C4 X ergonómiájára tízből tíz pontot adtunk. Az anyósülésen utazók a tároló rekesz feletti részen kényelmesen használhatják a táblagépüket, vagy egy kihajtható tartóba is rögzíthetik. A beltérben a műanyag van túlsúlyban, az adott árkategóriában azonban emiatt nem tehetünk szemrehányást, a C4 X kialakítása így is ízlésesnek mondható.

www.youtube.com

Citroën ë-C4 X: 2023 népautója ez? - Speedzone teszt

​A régi jó dízel

A Citroën néhány országban kizárólag a C4 X modell Electric verzióját dobta piacra. Szlovákiában szerencsére benzines és dízeles változatban is elérhető, mégpedig elsősorban azért, mert a benzines 1.2-es PureTech-hez képest az Electric 10 ezer euróval többe kerül. Másodsorban pedig azért, mert az 1.5-ös dízeles BlueHDi-nek kitűnő a fogyasztása: a körülményektől függetlenül sosem lépi túl az öt litert. Városban 4,9 literes fogyasztást mértünk, országúti és városi forgalom kombinációjában 4,5-öt. Ez az érték autópályán is csak egy literrel nőtt. Az autó motorja viszonylag gyorsan elérte az üzemi hőfokot. Már az első mért szakaszon – a hidegindítás és négy emelkedő ellenére is – csak 6,9 literes fogyasztást jelzett a fedélzeti számítógép. Igaz, hogy az elektromos verzióhoz képest a dízelmotor működését menet közben érezni és néha hallani is fogjuk, az alacsony fogyasztás azonban ezért bőven kárpótol. Tízezer euróért ötliteres fogyasztás mellett 125 ezer kilométerre elegendő üzemanyag vásárolható. Az elektromos autók nyelvére lefordítva: a C4 X reális hatótávja 50 literes tankkal számolva 1000 km! A Citroën pedig ezt a fogyasztást bármiféle hibridizáció nélkül érte el.

Az egyetlen, apró hátulütője a dolognak, hogy a kiváló hatékonyságért „cserébe” a motor a gázpedálra kissé lassabban reagál, ami a kereszteződésekben érződik igazán. Ezt az apró hiányosságot a sport üzemmód némileg enyhíti. A váltó ugyanakkor nagyon simán dolgozik, kihasználva az alacsonyabb fordulatszámon is elérhető 300 Nm-es forgatónyomatékot, alacsonyabb sebességfokozatba kapcsolva pedig a fékezést is segíti.

​Valamit valamiért

Annak ellenére, hogy a C4-eshez képest az X jelű modellnek hosszabb a karosszériája, jóval nagyobb a csomagtere és belterének egyes apróbb változtatásai is vonzóbbá tették, mégis csak 500 euróval kerül többe. Az ötajtós verzió helyébe szinte egy kategóriával magasabb autó lép, menő dizájnnal, SUV-kra, kupékra és szedánokra egyaránt emlékeztető stílussal.

Kedvenceink

1. Fogyasztás – Azonos teljesítmény és a mostani szigorú károsanyag-kibocsátási normák betartása mellett érte el a legendás 1.9-es dízeles TDI fogyasztását, ami egészen kiváló eredménynek számít.

2. A futómű biztosította kényelem – Aki már megtapasztalta, tudja, miről beszélünk. A C4 X lengéscsillapítóit szinte bármilyen autó tulajdonosa örömmel fogadná.

3. Fékek – A kényelem és a fogyasztás mellett a harmadik kellemes meglepetés. Túlzásoktól mentes, szépen, fokozatosan növelhető fékerővel.

Névjegy: ​Citroën C4 X 1.5 BlueHDi

Motor: 4 hengeres, turbódízel
Hengerűrtartalom: 1499 cm3
Max. teljesítmény: 96 kW (130 LE) 3750 ford./perc
Max. forgatónyomaték: 300 Nm 1750 ford./perc
Csomagtér-kapacitás: 510 l
Váltómű: automata, 8 sebességes
Max. sebesség: 206 km/h
Gyorsulás: 0–100 km/h 9,5 sec
Gyári fogyasztás: 4,8–4,9 l/100 km
Tesztfogyasztás: 4,5 l/100 km

Alapár: 20 990 euró

A tesztelt modell ára 29 490 euró

ÉRTÉKELÉS

Dizájn: 4
Menettulajdonságok: 4
Technikai felszereltség: 3
Ár-érték arány: 4

AMI MÉG ÉRDEKELHET