Čo kúpiť cestovateľom na Vianoce

Ak poznáte niekoho s vášňou pre cestovanie, určite ho poteší vianočný darček, ktorý mu cesty pripomenie, uľahčí a pomôže na nich zahnať nudu. Stačí sa inšpirovať tipmi na užitočné aj milé darčeky pod stromček.

Foto: Getty Images Hungary

V dobe, keď si mnohé veci už nenechávame len na vianočné nákupy, je čoraz ťažšie vymyslieť vhodný darček pre svojich blízkych. Po šiestich praktických darčekoch preňho aj pre ňu spojených s cestovaním tu tentoraz máme niečo pre tých, pre ktorých je cestovanie viac než len občasná dovolenka. Tu je výber a nápady pre skutočných cestovateľov.

Sentimentálne: Mapy na stenu

Foto: Getty Images Hungary

Hovorí sa, že cestovatelia majú len dve fázy v živote: keď sa tešia a plánujú svoju nasledujúcu cestu, alebo keď spomínajú na tú poslednú. Pre obe tieto fázy je skvelým darčekom mapa na stenu. Táto trendová interiérová dekorácia našla svoje miesto nielen v domoch a bytoch scestovaných ľudí. Drevená mapa na stenu perfektne podčiarkne atmosféru obývacích izieb. Nájdete rôzne varianty a veľkosti, ako aj farby, ktoré môžete doladiť podľa žiadaného prostredia. Druhou možnosťou sú mapy stieracie. Tam si svetobežníci zotierajú krajiny a miesta, ktoré už navštívili, a stáva sa prestížou mať „zotretú" čo najväčšiu časť zemegule. Hoci rok 2020 nebol z tých najstierateľnejších, zostáva veriť, že sa od budúceho roku opäť vydáme do sveta.

Praktické: Cestovateľská fľaša a čistič na vodu

Foto: Katadyn Outdoors

Keďže cesty dobrodruhov smerujú často do menej prebádaných či civilizovaných oblastí, s pribúdajúcimi zážitkami ubúda možností prístupu k čerstvej a pitnej vode. Každý cestovateľ si skôr či neskôr začne uvedomovať náš vplyv na našu planétu a prestane byť k tejto téme ľahostajný. S tým súvisí aj odmietanie jednorazových plastových fliaš. Fľaše na vodu sa ponúkajú v širokom výbere, no myslite na jej trvácnosť a odolnosť, ako napríklad hliníková, ľahká, no odolná fľaša SIGG Traveler. Veľmi užitočnou vychytávkou pri cestách v menej rozvinutých krajinách, ale aj pre kempistov a „batôžkárov" je osobný sterilizátor vody na báze UV žiarenia, SteriPen. Zabalený v neoprénovom puzdre vám umožní eliminovať 99,9 % škodlivých mikroorganizmov aj vo veľmi ľadovej vode. Energiu čerpá z integrovanej Li-Ion batérie a jej životnosť je až 8 000 litrov vody.

Na zabitie času: Čítačka e-kníh

Foto: Getty Images Hungary

Hoci má držanie fyzického výtlačku knihy pri čítaní svoje čaro, na cestách zvyčajne prečítame viac kníh než po zvyšok roka dokopy. A na horách aj v zámorí záleží na každom grame v batožine či ruksaku. Ak objekt vášho darcovstva rád číta a ešte nemá čítačku kníh, určite netrafíte vedľa. V Martinuse vám ponúkajú aj praktického sprievodcu s radami, ako si vybrať ten správny typ – od cenovo dostupných cez tie pre náročných až po typy s väčšími displejmi.

Originálne: Cestovný backgammon

Foto: Getty Images Hungary

Ešte ste neprepadli čaru hry backgammon? Ak ste cestovali po východnom Stredomorí, tak ste na stolíkoch v uličkách gréckych miest či na tureckých námestiach mohli vidieť miestnych starších pánov, ako zanietene hrajú túto hru, ktorej história siaha až do starovekej Mezopotámie. A práve počas ciest, čakaní na letisku či večerov bez internetového pripojenia sa môžete pripojiť k hre pre dvoch, ktorá má zložitejšie pravidlá, ale ak im raz prepadnete, už vás nepustí. Keďže je hracia plocha väčšinou neskladná, skúste cestovateľom vybrať túto praktickú cestovnú verziu backgammonu, ktorú môžete rozbaliť a hrať prakticky kdekoľvek. Súčasne si na tej istej hracej ploche môžete zahrať šach či dámu.

AMI MÉG ÉRDEKELHET