Praha – mesto návratov

Siedma najobľúbenejšia metropola starého kontinentu je zároveň najnavštevovanejším hlavným mestom stredovýchodnej Európy. Keďže v letnej sezóne zavíta do Prahy najviac turistov, odporúčame vám všetko si vopred naplánovať, vstupenky si kúpiť online a všade, kde je to možné, rezervovať si miesto v predstihu.

Foto: Shutterstock

Mesto tisícich veží a vežičiek patrí medzi populárne víkendové destinácie. V metropole Českej republiky sa však nebudete nudiť ani v prípade opakovanej návštevy. Praha pravidelne figuruje na popredných priečkach európskych miest, kde sa žije najlepšie. Veľa zelene, čistá a dobre zorganizovaná hromadná doprava, upravené verejné priestranstvá a priateľskí Pražania. To všetko robí z českej metropoly, ktorá sa môže pochváliť historickým centrom patriacim medzi skvosty svetového dedičstva UNESCO, top destináciu.

Unikátne historické centrum po vlastných

Foto: Prague City Tourism

Všetky najvýznamnejšie pamätihodnosti mesta delí od seba neveľká vzdialenosť, ktorú poľahky zdoláte peši. Počas potuliek historickým centrom narazíte aj na stovky miest s dokonalým výhľadom na mesto. Nie nadarmo nazývajú Prahu stovežatou, pričom v skutočnosti sa počet veží, vežičiek a rozhľadní počíta na stovky až tisíce. Medzi ikonické vyhliadkové miesta patria - veža stredovekej Prašnej brány a Staromestská mostná veža, odkiaľ budete mať starobylé centrum ako na dlani.

Dominantami Staromestského námestia sú Týnsky chrám s dvojicou veží a stredoveké astronomické hodiny na veži Staromestskej radnice. Svetoznámy orloj je symbolom mesta a figuruje na mnohých suveníroch. V Starom Meste však nájdete aj mnoho predajní s dizajnérskymi kúskami, kde si namiesto tradičných gýčov kúpite trendové tašky či tričká od českých dizajnérov. Ak vás zaujíma české úžitkové umenie, vyberte sa do galérií Designum a Debut. Staré Mesto spája s Malou Stranou a Hradčanmi - Karlov most. Do najväčšieho hradného komplexu Európy, ktorého poslednú veľkú prestavbu nariadila Mária Terézia, sa dostanete aj po starých zámockých schodoch. V hradnej štvrti sa môžete pohybovať bez vstupenky. Ak sa rozhodnete navštíviť Katedrálu sv. Víta, kráľovský palác, Baziliku a kláštor sv. Juraja z desiateho storočia či Zlatú uličku, budete potrebovať kombinovanú vstupenku. Platí dva dni a stojí 250 českých korún, zhruba desať eur. Na oddych a plánovanie ďalšej trasy je ideálnym miestom Wallensteinova záhrada pod hradom. Prehliadka Prahy by bola neúplná bez návštevy niekdajšej židovskej štvrte, známej pod názvom Josefov, kde sa narodil aj svetoznámy prozaik Franz Kafka. Na tamojšom cintoríne sa nachádza zhruba 12-tisíc náhrobných kameňov, pripomínajúcich tisícročnú históriu židovskej komunity v Prahe. Záujemcom o návštevu viacerých pražských synagóg sa vyplatí kombinovaná vstupenka, s ktorou sa dostanete aj do najstaršieho zachovaného židovského modlitebného domu v Európe – Staronovej synagógy z roku 1275.

Praha pre mladých

www.youtube.com

Revitalizace náplavky Rašínova nábřeží petr janda brainwork

Praha nežije len zo svojej minulosti, ale ponúka aj celý rad zaujímavých aktivít. Vďaka podpore vedenia radnice vznikajú v meste nové komunitné priestory, ktoré sú veľmi populárne najmä medzi mladými. Zaujímavou novinkou sú Oči Prahy na nábreží Vltavy, nainštalované pod klenbami mosta. Revitalizácia tejto lokality získala viaceré ceny za architektúru. Z niekdajšieho opusteného nábrežia sa stal živý priestor s kaviarňami, galériami a barmi. Na opačnom brehu Vltavy stojí tržnica Manifesto, otvorená do desiatej večer, kde sa môžete okrem špičkového streetfoodu tešiť aj na koncerty či filmové premietania. Keď už sme pri umení, v roku 2022 vznikol v budove bývalej trafostanice nový kultúrny priestor - Kunsthalle Praha. Do októbra bude hostiť výstavu s názvom Bohemia, na ktorej môžete obdivovať tvorbu domácich umelcov aj umelecké inštalácie, fotografie a maľby výtvarníkov z Paríža, New Yorku či Teheránu. Medzi ďalšie centrá súčasného umenia, ktoré sa tešia popularite domácich i cudzincov, patria galéria Trafo na mieste niekdajšieho bitúnka či Múzeum Kampa známe najväčšou kolekciou obrazov Františka Kupku a ďalších umelcov z niekdajšieho východného bloku.

Mesto na dlani

Foto: Prague City Tourism

Ak vás zaujíma, kde trávia Pražania voľný čas, vyrazte do jedného z početných parkov s modernými ihriskami pre rodiny s deťmi. Lokality sú populárne aj medzi rekreačnými športovcami bez ohľadu na vek. Asi 20 minút peši na sever od Karlovho mosta leží Letná, odkiaľ sa vám naskytne výhľad na mosty Vltavy a celé mesto. Bonusom je výborná pivná záhrada, kde si prídu na svoje milovníci tradičného zlatého moku. Na ľavom brehu Vltavy nájdete ďalší populárny vyhliadkový bod Prahy – Petřín, kam sa dostanete aj pozemnou lanovkou. Petřínska rozhľadňa je najvyššia v Prahe, stojí na kopci s výškou 327 metrov a bola postavená ako voľná kópia Eiffelovej veže. Jedna z najmalebnejších lokalít Prahy, chránené územie Divoká Šárka v severozápadnej časti mesta, je ľahko dostupná električkou z Václavského námestia. Údolie šáreckého potoka je popretkávané značenými chodníkmi pre turistov a cyklistov, v lete sa môžete ochladiť vo veľkom jazere.

Trendová gastronómia

Foto: The Eatery

Hoci symbolom tradičnej českej kuchyne je pečené mäso, dusená kapusta, knedľa a čapované pivo, súčasná Praha ponúka oveľa viac. Dôkazom toho je, že prvú Michelinskú hviezdu v regióne získala začiatkom milénia práve pražská reštaurácia. Fine dining postupne ovplyvnil aj ponuku jednoduchších podnikov. Na svoje si prídu tiež vegetariáni a vegáni. Skvelý pomer ceny a hodnoty nájdete v modernom podniku The Eatery alebo tradičnej reštaurácii Kastrol s typickými českými špecialitami. Dlhodobým a nezriedka kritizovaným fenoménom Prahy sú partie mladých ľudí, ktorí prišli do českej metropoly výlučne za divokými pivnými žúrmi. Väčšina pivární v snahe dodržať nočný pokoj však zatvára už pred polnocou. Pivo si v Prahe vychutnáte v rôznych podobách: od tradičných krčiem až po pivné záhrady na Letnej či v Riegrových sadoch, od adrenalínovej jazdy na beerbiku až po pivné kúpele s chmeľom a so sladom (napríklad v Spa Beerland). Vaše pivné dobrodružstvá tak limituje jedine počet dní strávených v Prahe a rozpočet, lebo ponuka je obrovská.

AMI MÉG ÉRDEKELHET