Zážitky v sedmohradskej Harghite

Hora Harghita Madaras je so svojimi 1801 metrami najvyšším vrcholom Sikulskej oblasti Sedmohradska. Podobne ako susedné štíty je súčasťou vonkajšej časti sopečného krátera. Lyžiarske centrum sa nachádza 36 kilometrov od mesta Odorheiu Secuiesc. Unavení turisti si môžu oddýchnuť v horskej chate Madaras, ležiacej 1650 metrov nad morom. Izbu v chate s kapacitou vyše sto osôb si treba rezervovať v dostatočnom časovom predstihu, keďže leží v populárnej turistickej oblasti.

Foto: Getty Images Hungary


Časový plán túr na Harghite

Foto: unsplash

Prvý deň môžete v rámci „rozcvičky“ vyraziť k vodopádu na potoku Seche. Z chaty je to – s prevýšením 140 metrov – päť kilometrov. Keďže ide o sčasti okružnú trasu, na chatu sa budete vracať inou cestou.

Na druhý deň sa môžete vydať už na samotný vrchol. Počas túry dlhej 3,6 kilometra s prevýšením 180 metrov treba rátať so strmými úsekmi, budete potrebovať turistické palice a mačky. Na ostatných častiach vedie cesta miernymi svahmi, popri nižších smrekoch a kosodrevine.

Na tretí deň sa vyberte do kúpeľného mesta Harghita-Bai. Túru možno absolvovať ako okružnú alebo len jednosmernú. Jej dĺžka je 11 kilometrov, s prevýšením 150 metrov, avšak so 460-metrovým zostupom, ktorý pri sťažených snehových podmienkach zaberie mnoho času. Ak vám zostanú sily, cestou sa môžete vyšplhať na vrcholy Harghita-Ciceulu a Harghita-Racu. V Harghita-Bai si nedajte ujsť tzv. mofetový kúpeľ. Mofeta – plynný výron, najčastejšie kysličníka uhličitého, je prejavom postvulkanickej činnosti.

Konské záprahy

Foto: unsplash

Na chate Barajul Zetea je jednou z atrakcií konský záprah. Vychutnať si môžete dvojhodinovú jazdu rozprávkovou zimnou krajinou na saniach ťahaných koňmi.

Motorizované výjazdy

Foto: Gobe Adventures

Motorizované výjazdy na Harghite Madaras organizuje tím firmy Gobe Adventures. Na saniach môžete absolvovať dokonca aj ľahšie dostupné turistické trasy. Z čarovnej krásy sikulských svahov tak uvidíte viac, než keby ste spoznávali okolie pešo.

Pozorovanie medveďov

Foto: unsplash

Ak chcete pozorovať medvede z relatívne blízkej vzdialenosti, všetky potrebné informácie nájdete na stránke erdelyivendeghazak.ro. Na nevšedný zážitok budete potrebovať viac času, keďže medvede musíte predstihnúť minimálne o dve hodiny, aby si pri večernom kŕmení nevšimli ľudské stopy v snehu.

Psie záprahy

Namiesto konských saní si môžete zvoliť aj psie záprahy. Tím erdelyiturak.ro organizuje jazdy z mesta Balan na saniach ťahaných aljašskými malamutmi. Psovodi z trekhunt.com zas ponúkajú dvojhodinovú jazdu na saniach z Gheorgheni aj pre menšie skupiny.

AMI MÉG ÉRDEKELHET