Keď má rok 366 dní

V roku 2024 máme po 4 rokoch opäť raz priestupný rok.

Foto: Shutterstock

Štandardný kalendárny rok má 365 dní, avšak raz za štyri roky sa k nim jeden deň pridá a tento tzv. priestupný rok má zrazu 366 dní. Priestupný rok je termín, ktorý má v ľudskom povedomí svoje miesto už po stáročia. Ľudia sa vo všeobecnosti domnievajú, že rok označený ako "priestupný" je niečím výnimočný, možno dokonca aj magický. Prečo sa prestupnému roku pridáva jeden deň a ako celý koncept priestupného roku vznikol?

365 vs. 366

Foto: Pexels

Priestupný rok je teda rok, ktorý má 366 dní namiesto bežných 365 dní. Prečo to tak je? Jednoducho povedané, je to kvôli kalendárnemu systému, ktorý používame.

Naša moderná kalendárna sústava, známa ako gregoriánsky kalendár, je založená na slnečnom roku, čo znamená časový úsek, ktorý Zem potrebuje na to, aby sa otočila okolo Slnka. Tento proces trvá približne 365,25 dní. Keby sme mali kalendár len s 365 dňami, každý rok by sme strácali asi štvrť dňa. Po štyroch rokoch by sme teda mali stratený celý deň. A práve preto každý štvrtý rok pridáme tento deň a označíme ho ako priestupný deň.

Mýtus alebo skutočnosť?

Čo s magickým nádychom, ktorý sa často spája s prestupnými rokmi? Pravda je taká, že táto asociácia môže byť iba produktom ľudskej psychológie a kultúry. V minulosti bolo prestupným rokom pridávané výnimočné znamenie, či už v podobe šťastia alebo nešťastia, ale v skutočnosti je to len jeden ďalší deň v našom živote, v kalendárnej matici.

Foto: Pixabay

Verte či neverte, niektoré kultúry stále pripisujú prestupnému roku špeciálne vlastnosti. Napríklad podľa gréckej tradície budú mať páry, ktoré sa vezmú počas priestupného roka šťastný manželský život. Iné kultúry ho považujú za čas pre nové začiatky alebo reflektovanie.

Napriek tomu, že priestupný rok môže byť pre niektorých ľudí zaujímavým momentom, je dôležité si uvedomiť, že je to len kalendárny trik, ktorý nám pomáha udržať náš časový účet v poriadku. Takže či už veríte v jeho magickú silu alebo nie, priestupný rok je tu, aby nám pravidelne pripomínal náš časový postup a prispôsoboval kalendár slnečnému roku.

Pár zaujímavostí o priestupnom roku 

  • Ľudia narodení 29. februára samozrejme o oslavy svojich narodenín neprídu - v nepriestupných rokoch oslavujú svoje narodeniny buď 28. februára alebo 1. marca.
  • Šanca, že sa narodíte v priestupný deň, je relatívne nízka, pričom pravdepodobnosť je približne 1 ku 1 461.
  • Ženy na Slovensku môžu voliť od 29. februára 1920, keď sa zaviedlo všeobecné volebné právo. Prvú československú ústavu Národné zhromaždenie schválilo práve v tento deň.
  • V slovenských ľudových pranostikách nemajú priestupné roky ako „mimoriadne skutočnosti“ najlepšiu povesť. Traduje sa napríklad, že sú skúpe na šťastie, dobré počasie a solídnu úrodu.

Foto: Pexels

Sledujte aj naše profily na sociálnych sieťach, aby ste neprišli o žiadne novinky:

Pod menom Drive Slovensko nás nájdete na TikToku, Instagrame, YouTube aj Facebooku.

AMI MÉG ÉRDEKELHET