Ahova császárok jártak gyógyulni: Szklenófürdő

A Selmeci-hegység lábánál fekvő Szklenófürdő már régóta híres fürdőhely, mely a maga nemében európai unikumnak számít. Évről évre gyógyulni és pihenni vágyó vendégek tízezrei érkeznek ide a világ minden tájáról, hogy élvezzék a mélyből feltörő gyógyvíz áldásos hatásait.

A Selmecbányától mindössze 15 kilométerre lévő fürdőhely meseszép környezetben található. A környékbeli hegyek ma hosszú sétákra csábítanak, több millió évvel ezelőtt azonban még tűzhányók sokasága határozta meg a környék látképét. Az egykori tűzhányóknak sokat köszönhet ez a vidék: a középkorban az itt bányászott ezüst jólétet hozott a helyieknek, napjainkban pedig a mélyben még mindig zajló vulkanikus tevékenység következtében feltörő termálvíz teszi vonzóvá a környéket.

Mária Terézia fürdője

Szklenófürdő Szlovákia egyik legrégebbi fürdővárosa – első írásos emléke 1340-ből származik. Eredetileg favágók lakták, akik a közeli Selmecbánya számára termelték ki a fát. A környéken található melegvizű források már régóta ismertek voltak, azonban a termálvíz gyógyászati célú felhasználása csak a 16. században indult meg. A mozgásszervi betegségekre különösen jó hatással bíró termálvíz híre messze földre eljutott. Nem volt ezalól kivétel a bécsi udvar sem, így aztán

Szklenófürdőre nem is egy, hanem rögtön két császári fenség, Mária Terézia és férje, Lotaringiai Ferenc is ellátogatott,

hogy itt pihenjék ki az uralkodás fáradalmait. Az uralkodónőnek állít emléket a Mária Teréziáról elnevezett fürdőház, amely hangulatával és kialakításával, antik stílusával és csodálatos ólomüveg tetőzetével a régi korokba repíti vissza a medencében pihenőket.

Történelmi fürdőházak

A fürdő területén öt fürdőház – Erzsébet, Mária Terézia, Goethe, Bél Mátyás és Relax Thermal – és egy központi épület található. A komplexumban hidroterápiát, mágnesterápiát, inhalációt, pakolásokat, elektroterápiát és egyéb kezeléseket is kínálnak. A Relax Thermal fürdőházban szaunavilág, finn szauna, aromaszauna, tepidárium, sóbarlang, víz alatti masszázs és ózonterápia is várja a vendégeket, nyáron pedig egy szabadtéri nagy medence is. A Goethe fürdőházban található a Kursalon – egy történelmi kávéház, amely a társasági élet legfőbb színtere.

Parenica

Ebben az esetben természetesen nem a sajtról van szó, hanem Szklenófürdő különleges, Európában egyedinek számító barlangi gőzfürdőjéről, amely szintén a Parenica nevet viseli. A természetes termálforrásokból a barlangba folyó, magas kalcium- és magnéziumtartalmú 42 fokos gyógyvíz nemcsak a mozgásszervi betegségek kezelésére alkalmas, hanem

az idegrendszeri panaszokat, a foglalkozási ártalmak és a mérgező anyagok által okozott tüneteket is enyhíti.

A barlangfürdő vize teljesen természetes, ami elsősorban azok számára jó hír, akik érzékenyek azokra a vegyszerekre, amelyekkel a medencék vizét általában kezelik. Fogyasztásra, azaz ivókúrára is alkalmas: segít a csontritkulás, a bélrendszer, az epeutak, a hasnyálmirigy zavarainak kezelésében. A Parenica barlangfürdőben legfeljebb 20 percet lehet eltölteni, és a magas páratartalom miatt 12 évnél fiatalabb gyerekek, valamint szív- és érrendszeri betegségekben szenvedők számára nem ajánlott.

AMI MÉG ÉRDEKELHET