Furcsa jelenséget vizsgálnak a Stonehenge-nél

Stonehenge, Salisbury, Egyesült Királyság

Fotó: Unsplash

Azt vizsgálják, hogy milyen kapcsolat áll fenn az ősi építmény és a Hold állásai között.


Az angol örökségvédelmi hivatal (English Heritage)által vezetettfriss kutatásába oxfordi, a leicesteri és a bournemouthi egyetem szakértőit, valamint a királyi csillagászati társaság munkatársait is bevonták.

„Azt már jól tudjuk, hogy a Stonehenge szerkezete közvetlen kapcsolatban áll a Nappal, ám azt még nem sikerült kideríteni, hogy van-e köze a Holdhoz”

– nyilatkozta Clive Ruggles, a Leicester Egyetem professzora a BBC-nek.

Szlovákiában is találni hasonló építményt: Mini szlovák Stonehenge: Holicsi megalitok

A kutatók tézise szerint a holdmozgásokra már a Stonehenge történetének kezdetén felfigyelhettek, amely valószínűleg befolyásolhatta annak későbbi formáját.

A tudósok évtizedek óta vitatkoznak azon, hogy a körépítménytől kicsit távolabb található négy állomáskő (Station Stone) lerakása vajon szándékos volt-e, mivel ezeknek pozíciója valamilyen oknál fogva igazodik a Hold bizonyos – szélsőséges – állásaihoz.

Ez a lehetőség azért is nagyon érdekes, mert 2024-25-ben következik be a fent említett, 18,6 évente tapasztalható jelenség.

Az úgynevezett holdfordulón (lunar standstill) a holdkelte és a holdnyugta a lehető legtávolabb van egymástól a horizonton.

„Valószínűleg soha se fogjuk tudni bebizonyítani állításunkat, ám minél jobban megértjük az emlékmű és a Hold kapcsolatát, annál inkább erősebb érveket tudunk majd hozni”

– mondta Dr. Fabio Silva, a Bournemouth Egyetem kutatója.

A manhattani napforduló is a Stonehange-ről kapta a nevét: Ezekre a programokra kerestek rá legtöbbször a Google-ön

A kutatók idén is folyamatosan tanulmányozni fogják a jelenséget, az English Heritage közreműködésével pedig mi is közelebb kerülhetünk a rejtélyhez. A hivatal a Stonehenge-hez köthető rendezvények sorát szervezi meg, melyek keretében az érdeklődők előadásokba és beszélgetésekbe hallgathatnak bele, de lesz pop-up planetárium, csillagnézés, megnyitnak egy új kiállítást, ráadásul élőben közvetítik majd a legdélebbi holdfelkeltét is.

AMI MÉG ÉRDEKELHET