Rekonštrukcia sa skončila: Devínsky hrad je konečne opäť prístupný

Stálo to za čakanie.

Foto: Shutterstock


Foto: unsplash

Tento prekrásny hrad, vzdialený len asi 10 kilometrov od centra Bratislavy, bol naposledy rekonštruovaný okolo roku 1980. Vtedajšie zmeny vydržali až niekoľko desaťročí, ale v roku 2021 už bola nevyhnutná ďalšia renovácia. Tá sa skončila v septembri tohto roku, takže jedna z najobľúbenejších atrakcií hlavného mesta je konečne znovu otvorená pre verejnosť. Pozrime sa, prečo sa na to oplatilo čakať dva roky.

Foto: unsplash

Napriek prácam spred desaťročí sa Devínsky hrad v roku 2021 už definitívne dostal do stavu, keď bolo nutné zasiahnuť. Vypracovala sa koncepcia rozsiahlejšej rekonštrukcie. Okrem klasických opatrení na zachovanie stavu došlo za posledné dva roky aj k iným, viditeľnejším zmenám.

Zrúcanina sa stala úplne bezbariérovou. Vyvinuli celkom nový informačno-navigačný systém s viacjazyčnými tabuľami a obnovenými, oveľa prehľadnejšími a informatívnejšími mapami, takže tam už určite nezablúdite.

Konečne boli vytvorené aj viaceré odpočinkové zóny – možno práve tie chýbali najviac pred rekonštrukciou. Čiastočne zakryté pavilóny v lete poskytujú príjemný tieň a v budúcnosti sa tam môžu organizovať rôzne workshopy a skupinové aktivity.

Hoci rekonštrukcia mala predovšetkým zlepšiť zážitok návštevníkov, vzhľadom na bohatú históriu hradu sa počas prác samozrejme objavilo veľa archeologických nálezov. Medzi nimi bolo množstvo hrobových miest, pričom niektoré pochádzajú ešte zo 6. storočia pred n. l.

V hlavnej sezóne, od apríla do októbra, bude vstupné pre dospelých stáť 8 eur, v zime však môžeme navštíviť čerstvo zrekonštruovaný hrad za polovicu tejto sumy.

Prečítajte si aj: Devínska Kobyla, kráľovná medzi bratislavskými kopcami

Sledujte aj naše profily na sociálnych sieťach, aby ste neprišli o žiadne novinky:

Pod menom Drive Slovensko nás nájdete na TikToku, Instagrame, YouTube aj Facebooku.

AMI MÉG ÉRDEKELHET