Ez a 4 legolcsóbb város a digitális nomádok kedvenc európai országában

A külön nekik létrehozott vízum mellett jól felszerelt közösségi munkaterek is várják őket.

egy hölgy dolgozik a laptopján egy kávézó teraszán

Horvátország lényegében az összes digitális nomád radarján ott van azóta, hogy az ország 2020-ban Európában elsőként bevezette a Digital Nomad Visa rendszert. A távmunkások azóta sereglenek ide a megfizethető mediterrán életmód miatt – sajnos ez a népszerűség az inflációval karöltve az árak drámai emelkedéséhez vezetett. Azonban van 4 olyan horvát város, ahol nagyon jól kijöhetünk a pénzünkből.

​Fiume

Fotó: Shutterstock

Fiume

Horvátország harmadik legnagyobb városa, horvát nevén Rijeka, olaszul Fiume egy élénk kikötőváros, ami gazdag olasz örökséggel büszkélkedik. Az ideköltözőket az autentikus isztriai konyha, valamint az ősi báj és modernség egyedülálló kombinációja várja.

Az óvárosban sétálva rengeteg történelmi maradványra bukkanhatunk – vannak köztük velencei ihletésű épületek, egy középkori katedrális és egy ősi, dombtetőn elterülő római kastély is, a kikötő látképét pedig toronyházak és a luxusüdülőhelyek uralják.

Kifejezetten a digitális nomádoknak kedvez, hogy Fiume tele van távmunkabarát kávézókkal, emellett élénk társasági élete miatt is nagyon jó választás, hiszen egy fiatalos egyetemi város. A Travel Off Path szerint körülbelül havi 1500 euróba kerül Rijekában élni, a biztonság mellett pedig a multikulturalizmus is a város mellett szól: a helyiek többsége nagyon barátságos a külföldiekkel, és több nyelven is beszél, főleg olaszul és angolul, ami megkönnyíti az újonnan érkezők dolgát, akik nem tudnak horvátul.

​Eszék

Fotó: Shutterstock

Eszék

A kevesek által ismert Eszék kiváló új otthon lehet azon digitális nomádok számára, akik nem kérnek a népszerűbb célpontok túlzott zsongásából. A Szlavóniában, a magyar és a szerb határ közelében található város a régió kulturális központja, valahol félúton a laza kisváros és a modern nagyváros között, kevesebb mint 100000 lakossal és lenyűgöző történelmi látnivalókkal.

Eszék tökéletes a történelemkedvelő nomádok számára, hiszen hangulatos, osztrák-magyar kori óvárosa van. Itt található Horvátország legmonumentálisabb neogótikus katedrálisa, a gyönyörű Szent Péter és Szent Pál templom, és a világszínvonalú Szlavóniai Múzeum is.

A látnivalók mellett a rengeteg zöldterület és sétálóövezet is segít kikapcsolódni egy hosszú munkanap után, az árak pedig az egész országban a legalacsonyabbak között vannak: átlagosan havi 1190 euróra lesz szükségünk ahhoz, hogy Eszék legyen az új otthonunk.

​Cavtat

Fotó: Shutterstock

Cavtat

Dubrovnik az elmúlt években a Trónok harcának köszönhetően hihetetlenül népszerű lett, a környező településekről azonban méltatlanul kevés szó esik. Ezek közül az egyik legjobb célpont Cavtat, egy kis halászfalu. Ebben a nyugodt, 2000 lakosú városban a türkízkék Adriai-tenger mellett kevés turista vár majd ránk – annak ellenére, hogy a hely csupán félórás autóútra van Horvátország legforgalmasabb úti céljától.

Bár ez a dalmát gyöngyszem nem kínál olyan jó infrastruktúrát a hosszútávú bérlésre, mint a listán szereplő többi város, rengeteg Airbnb-szállás elérhető egy-két hónapra. Igaz, hogy Dalmáciához képest eléggé megéri ide költözni, azért még így is ez a hely a lista legdrágábbika: havonta átlagosan 1850 euróra lesz szükségünk ahhoz, hogy kényelmesen dolgozhassunk Cavtatból.

​Zágráb

Fotó: Shutterstock

Zágráb

Izgalmas éjszakai életével, gyorsan fejlődő, felhőkarcolókkal tarkított városképével, igényes múzeumaival és rengeteg coworking lehetőségével Zágráb tökéletes kiindulópontot nyújt a nomádok számára az ország felfedezéséhez.

Azt a tényt, hogy a fővárosnak nincsen tengerpartja, a legtöbb utazó hátránynak tekinti, pedig valójában sokkal jobb választás azok számára, akiket valóban érdekel a horvát kultúra és a helyiek megismerése, nem csupán a napos idő és a festői strandok. Ráadásul az ország legmodernebb városa sokkal olcsóbb is, mint a tengerparti régió: a nomádok átlagosan havi 1500 eurót költenek az itteni életre.

AMI MÉG ÉRDEKELHET