Elérkezett a pillanat: már Olaszország is várja a digitális nomádokat

Pár feltételt azonban nem lehet kikerülni.

Róma

Biztos sokunk kalandozott már el azon, hogy milyen lehet az élet Olaszországban. Nos, a dolce vita szerelmeseinek van egy jó hírünk: a mediterrán ország mostantól tárt karokkal várja a távmunkában dolgozókat. Alábbi cikkünkben kifejtjük, milyen feltételeknek is kell megfelelnünk!

Három évnyi politikai vita után Olaszország március 22-én végre döntést hozott arról a vízumról, amely lehetővé teszi, hogy a mediterrán ország területén huzamosabb ideig tartózkodjunk. Április 4-től lehet az egy éves tartózkodási kérelmeket benyújtani, azonban — mint minden digitális nomádnak szóló vízum esetében — ennek is megszabtak néhány feltételt.

A törvény szerint a kérelmezőknek legalább 28 ezer eurót kell keresniük évente — ami háromszorosa az olasz egészségügyi költségek alóli mentességhez szükséges minimumnak.

Ez is érdekelhet: Ez a 22 szakma a legfelkapottabb Európa-szerte

Fotó: Shutterstock

Továbbá rendelkezni kell egészségbiztosítással és szállással a tartózkodás teljes idejére. Végül pedig kizáró ok, ha az elmúlt öt évben bármilyen bűncselekmény miatt elítélték az illetőt.

Az viszont mindenképp pozitívum, hogy nincsenek konkrét képzettségi követelmények. Bár az Euronews szerint a vízumot az olasz bevándorlási törvény 27. cikke alapján kell értelmezni, ami azt jelenti, hogy kifejezetten a magasan képzett munkavállalóknak szól a felhívás.

Ezt is nézd meg! Kiderült, melyek Európa legélhetőbb városai jelenleg

Ami a terheket illeti, a fizetendő adó mértéke még nem világos.

Valószínű, hogy öt százalék jövedelemadót és huszonhárom százalék szociális hozzájárulást kell fizetnie a távmunkásoknak, de ezzel kapcsolatban mindenképp beszéljünk egy olasz adószakértővel, ha a közeljövőben jelentkeznénk is.

De hogyan vágjunk bele?

A kérelmet egy személyes találkozó keretein belül, az országunkban található olasz konzulátuson kell beadnunk.

Ide magunkkal kell vinni az útlevelet, a munkaviszonyt, a jövedelmet, a lakhatást, az egészségbiztosítást igazoló papírokat, valamint a bűnügyi nyilvántartási bizonyítványát. Ha önfoglalkoztatók vagyunk, akkor olasz HÉA-számot is kell kérni. Minden kalandvágyó digitális nomádnak a megérkezését követően nyolc nap áll majd rendelkezésére, hogy tartózkodási engedélyt, azaz permesso di soggiorno-t szerezzen.

AMI MÉG ÉRDEKELHET