Dinók nyomában Szlovákiában és Európában

Jóval több ideig éltek a Földön, mint mi, emberek, fogunk. Eredjünk a nyomukba!

Kép: Shutterstock

Az utóbbi években egész Európában és Szlovákiában is megszaporodtak a dinóparkok, amelyek főleg a kisgyerekes családokat vonzzák. Sokan azonban felnőttként is érdeklődnek a dinoszauruszok iránt, nekik Európa-szerte számos lehetőségük van olyan kőzetmaradványokat, csontokat vagy más fosszíliákat megtekinteni, amelyek több millió évvel ezelőtt keletkeztek. Dinoszauruszokkal kapcsolatos leleteket ráadásul Szlovákiában is találunk.

Isle of Wight, Nagy-Britannia

Anglia déli partvidéke igazi paradicsom a dinóimádók számára. Isle of Wight szigetén idén júniusban egy spinosaurus maradványaira bukkantak. Ez a dinó ugyanabba a csoportba tartozott, mint a Jurassic Parkból is jól ismert Tyrannosaurus rex. A spinosaurus két lábon járt, krokodilfeje volt, és 125 millió évvel ezelőtt élt. Tíz méter magas volt, és a fosszíliáiról híres Compton-öbölben találtak rá.

www.youtube.com

Two new species of dinosaur discovered on Isle of Wight | University of Southampton

Jurassic Coast, Dorset és Kelet-Devon, Nagy-Britannia

Bornemouth és Plymouth között egy 155 kilométer hosszú partszakasz húzódik, amely az itt talált dinoszauruszleletek miatt a Jurassic Coast néven is ismert. A zátonyok és sziklapartok akár 200 millió éves maradványokat is rejtenek, így igazi földtani időutazásra hívnak.

Fotó: Shutterstock

Solnhofen, Németország

Nürnberg és Ingolstadt között már 1861-ben találtak egy dinoszaurusz-fosszíliát, konkrétan egy archaeopteryx maradványait. Ez a madarakkal rokonságban álló dinó egy a 12 különböző lelet közül, amelyekre az Altmühltal Nemzeti Parkban bukkantak. Ide egyébként nem csak az őshüllők miatt érdemes ellátogatni. Itt található a turisták és a kerékpárosok számára is érdekes sziklaalakzat, amely a Tizenkét apostol nevet viseli.

Fotó: Shutterstock

A paleontológia nem sétagalopp

Lourinhã-szikla, Portugália

Lourinhã térsége nagyjából egyórányi autóútra fekszik Lisszabontól északra, s erről kapta nevét az a dinoszaurusz is, amelynek fészkét és tojásmaradványait 1993-ban fedezték fel a Paimogo-parton. Néhány tojásban a Lourinhanosaurus embrionális csontjai is fennmaradtak. Ez a húsevő őshüllő a késő jura korban, azaz nagyjából 150 millió évvel ezelőtt élt.

Borre, Dánia

Az egyik fosszíliákban leggazdagabb partszakaszt Dániában találjuk. Az ország déli részén, a Mon-szigeten fekvő Mons Klint sűrű erdőben bújik meg, az erdő szélén azonban információs központ, geológiai múzeum és egy meredek zátony várja a látogatót. Mivel hosszú a túra, érdemes elindulni kora reggel. A zátonyon és a tengerparton azonban mi magunk is rálelhetünk egy-egy őskori tengeri sün vagy kagyló maradványaira.

www.youtube.com

Møns Klint - Exploring Møn Part 2! Learn a ton along with the Director of the GeoCenter Møns Klint!

Dinoszauruszok Szlovákiában

Szlovákiában is találhatunk dinónyomokat. Az egyik legismertebb lelet a Nyugati-Tátrából, 1975-ből származik. Ennek a ragadozó, két lábon álló, két és fél méter magas dinoszaurusznak a maradványaira a Csendes-völgyben bukkantak, és eredetileg a Tátráról kapta a nevét is: Coelurosaurichnus tatricus. Bár a név később megváltozott, a Csendes-völgy térségében fekvő Vörös-hegyeknél 2018-ban a tudósok újabb dinóleleteket találtak. A mai napig legalább húszat tártak fel belőlük.

Szlovákia legrégebbi őshüllőlelete a Deményfalvi-völgyből származik. A négylábú pachypleurosaurus a kisebb vízparti hüllők közé tartozik. Nem igazi dinoszaurusz, hanem egy nagyjából 40 centiméteres állat, amely hasonlóan élt, mint a mai fókák. Ezt a leletet a liptószentmiklósi Szlovák Természetvédelmi és Barlangászati Múzeumban tekinthetjük meg.

www.youtube.com

Cretaceous Era (Part one) : The pinnacle of the dinosaurs reign
AMI MÉG ÉRDEKELHET