Tu v USA kúpite schátrané nehnuteľnosti za jeden dolár

Baltimore

Americké mesto Baltimore predáva viac ako 200 opustených domov vo vlastníctve samosprávy za jeden dolár obyvateľom v snahe oživiť najhoršie udržiavané štvrte mesta.


Mestská rada Baltimoru schválila nový plán tohto opatrenia 20. marca, uvádza portál Business Insider. Mesto s 590 000 obyvateľmi v Marylande má pomerne vysokú mieru kriminality, v dôsledku čoho je mnoho domov v niektorých štvrtiach prázdnych.

Podľa niektorých odhadov ich je približne 15 000.

Niektoré z opustených bytových domov sú vo vlastníctve mesta, ale v rámci novo schváleného projektu si ich môžu miestni obyvatelia kúpiť. Nehnuteľnosti budú predané občanom Baltimoru, ktorí budú súhlasiť s ich rekonštrukciou a nasťahovaním sa do nich.

Cieľom programu je podporiť Baltimorčanov v kúpe lacných nehnuteľností:

Okrem symbolickej ceny poskytne mestská samospráva jednotlivcom, ktorí budú súhlasiť s renováciou svojich domov, aj grant vo výške 50 000 dolárov. Prázdne domy môžu kúpiť aj developeri a neziskové organizácie, ktorým však mesto ponúka o niečo vyššiu cenu - 3 000 dolárov.

Naposledy sa podobný projekt v Baltimore uskutočnil v 70. rokoch minulého storočia, keď boli opustené nehnuteľnosti k dispozícii za dolár a aj vtedy bolo podmienkou, aby boli renovované.

Verzia projektu na rok 2024, na čele ktorej stojí starosta Brandon Scott, má veľkú podporu, ale niektorí členovia mestskej rady vyjadrili vážne obavy. Líder mestskej rady Nick Mosby na zasadnutí 20. marca spochybnil, či Scott urobil dosť pre to, aby obyvatelia Baltimoru skutočne dostali domy ako prví.

Mnohí sa obávajú, že všetky nehnuteľnosti kúpia investori za neuveriteľnú cenu 3 000 USD, čo by ešte viac znevýhodnilo menej majetných obyvateľov.

Sledujte aj naše profily na sociálnych sieťach, aby ste neprišli o žiadne novinky:

Pod menom Drive Slovensko nás nájdete na TikToku, Instagrame, YouTube aj Facebooku.


AMI MÉG ÉRDEKELHET