Na Korzike sa nachádza jedna z najkrajších vlakových trás v Európe

Týždenný lístok stojí 50 eur.

Korziku so strmými útesmi, piesočnatými plážami a historickými mestami ročne navštívia približne 3 milióny turistov. Mnohí z nich si na spoznávanie divokej krajiny najímajú autá, ale menej z nich vie, že U Trinicellu („malý vlak") je rovnako jednoduchý spôsob, ako sa dostať k zaujímavostiam ostrova.

www.youtube.com

U trinichellu voyage en train corse

Korzická železničná sieť Trinicellu spája tri hlavné pobrežné mestá: Ajaccio na západe, Calvi na severozápade a Bastiu na severovýchode. Prvá časť trate bola otvorená v roku 1888 a v priebehu rokov bola predĺžená do vysoko položených destinácií, ako je Corte, známe svojou citadelou.

Na trati premávajú staršie aj modernejšie vlaky, ktoré prechádzajú 32 tunelmi vytesanými do skaly a cez 52 mostov alebo viaduktov a spoznávajú krajinu Korziky.

Vlak má celkovo 49 zastávok, jednou z nich je Ajaccio, Napoleonovo rodisko. Cisár tu žil mnoho rokov po svojom narodení v roku 1769 a vilu rodiny Bonaparte si môžete pozrieť aj dnes v rámci výstavy.

Bonifacio, ktoré sa nachádza na juhu francúzskeho ostrova, je známe najmä vďaka svojmu živému prístavu a stredovekej citadele. V bašte Bastion de l'Etendard z 13. storočia sa nachádza múzeum venované histórii mesta a 187 schodov "aragónskeho kráľa" vytesaných do skalnej steny odtiaľto vedie k moru.

Pri ceste na východ sa oplatí zastaviť aj v Porto Vecchio, kam sa dostanete aj loďou. Potom sa môžete vydať na sever a dostať sa do mesta Bastia s múzeami, kostolmi a, samozrejme, plážami.

Ak sa chcete prejsť prírodou, navštívte korzický regionálny prírodný park s rozlohou 350 000 hektárov, ktorý pokrýva približne 40% ostrova, alebo z Calvi, kde môžete navštíviť architektonické pamiatky, ako je katedrála v Calvi a kostol Panny Márie.

Na kúpanie sa môžete vybrať aj na najobľúbenejšiu pláž ostrova Palombaggia, ktorú lemujú červenkasté útesy, alebo na pláže Sperone, Cupabia, Rondinara, Roccapina, Mare e sole, Saleccia, Bodri, Santa Giulia a Cala Achiarina.

(BBC Travel)

Sledujte aj naše profily na sociálnych sieťach, aby ste neprišli o žiadne novinky:

Pod menom Drive Slovensko nás nájdete na TikToku, Instagrame, YouTube aj Facebooku.

AMI MÉG ÉRDEKELHET