Dubajban már dolgoznak a mesterséges korallzátonyon

Ha az emberi jogokban nem is járnak élen, a technológiai innovációba kétségkívül rengeteg pénzt és energiát fektetnek.

Dubai
Fotó: Shutterstock
A fenntartható városok fejlesztésével foglalkozó URB iroda bemutatta a "világ legnagyobb óceánhelyreállítási projektje", a Dubai Reefs terveit. Az URB tagadhatatlanul törekszik egy fenntartható, a hely adottságait energetikailag kihasználó és sokak számára értékes élő- és kutatóhely megteremtésére. A Dubai Reefs futurisztikus és remélhetőleg megvalósulásában is követendő projekt.

Illusztráció: URB

Egy 2018-as tanulmány szerint az Egyesült Arab Emírségek partjainál a korallok 73%-a elpusztult, nagyrészt az éghajlati válság és az emberi tevékenység miatt. A metropolisz partjaihoz tervezett Dubai Reefs megépítésével ezt a folyamatot fordítanák vissza: egy fenntartható mesterséges zátonyt építenének, amely számos lakó-, vendéglátó-, bevásárló-, oktatási és kutatási létesítményt kínál majd. A 199 négyzetkilométeres zátony több mint egymilliárd korall és 100 millió mangrove természetes élőhelyét teremti meg, miközben Dubaj a tengerkutatás, az ökológiai regeneráció és az ökoturizmus egyik nemzetközi központjává válik majd.

Illusztráció: URB

A projekt középpontjában álló tengeri intézet Dubaj partmenti környezetének védelmén dolgozna, a műanyaghulladék eltüntetésére irányuló globális óceántisztítási kezdeményezések élére állva. A Dubai Reefs szálláshelyeit napelemekből, vízenergiából és hullámfarmokból származó megújuló energiával látják el, a látogatók pedig egyedülálló tengeri ökoturisztikai élményekkel gazdagodhatnak a futurisztikus, úszó ökokabinokban. A tervek szerint a regeneratív óceáni mezőgazdaság biztosítja majd az élelmezésbiztonságot és a zöldebb gazdaságot, Dubaj part menti ökoszisztémája pedig hosszú távú szén-dioxid-elnyelőként működne.

Ilyen lesz?

www.youtube.com

DUBAI REEFS
AMI MÉG ÉRDEKELHET