Hogyan eddzünk akkor is, ha úton vagyunk

Az edzés mennyiségénél fontosabb a rendszeresség.

Fotó: Shutterstock

Itt az új év és vele a fogadalmak, hogy mostantól egészségesebben fogunk élni. De ha sikerül is beépítenünk az edzést a napirendünkbe, egy utazás az egészet felboríthatja. Hogyan tudjuk összeegyeztetni az utazást az egészséges életmóddal?

Használjunk ki minden alkalmat

Fotó: Unsplash

Utazáskor a legfontosabb, hogy sokat mozogjunk, hiszen a repülőben, vonaton, taxiban vagy tömegközlekedési eszközökön úgyis elég sokat ülünk. Ezért érdemes megfontolni, hogy bizonyos szakaszokat gyalog tegyünk meg. Például a reptéren válasszuk a lépcsőt a mozgólépcső helyett, vagy sétáljunk el a szállásunkhoz ahelyett, hogy taxival vagy metróval mennénk.

Tervezzünk tudatosan, és eszerint csomagoljunk

Fotó: Unsplash

A siker titka a tervezés. Még indulás előtt nézzünk utána, milyen fitnesz lehetőségek vannak a szállásunkon. Sok hotelben van edzőterem vagy úszómedence, vagy található a közelükben futásra alkalmas park vagy egyéb terep. Ennek megfelelően pakoljunk be megfelelő öltözéket. Ha úgynevezett „bleisure” (business + leisure) útra megyünk, vagyis összekötjük az üzleti utat egy kis kikapcsolódással, az egyik remek, gyors, eredeti és egészséges módszer a város megismerésére, hogy futunk egyet a fő látványosságok körül. Kipróbálhatjuk a nordic walkingot is, vagy kölcsönözhetünk kerékpárt.

Edzés a szobában

Hogy kondiban maradjunk, ahhoz sokszor nem kell sok tér és idő sem. Tornázhatunk akár egyenesen a szállodai szobában. Tegyünk próbát a saját testsúlyos edzéssel, mint a fekvőtámaszok, guggolások, felülések vagy a jóga. Ezekhez nem kell semmilyen speciális felszerelés, és viszonylag kis helyen is végezhető. Léteznek különféle mobilapplikációk és online videók, amelyek alapján bármilyen környezetben tornázhatunk.

A kulcs a táplálkozás és a rendszeresség

Fotó: Unsplash

Bármilyen mozgásformát választunk, fontos tudni, hogy már egy rövid edzés is sokat számít. Napi tíz-húsz perc elég, hogy fittek maradjunk. Ideális esetben váltogassuk a mozgásformákat, hogy élvezetes legyen az edzés. Azonban útközben is érvényes, hogy csak a mozgás és az egészséges táplálkozás kombinációja fog hozzásegíteni a fogyáshoz és a jó kondícióhoz. Lehetőségeinkhez mérten igyekezzünk utazáskor is egészségesen táplálkozni. Fogyasszunk friss gyümölcsöt és zöldséget, sok fehérjét, kerüljük a feldolgozott élelmiszereket, és álljunk ellen a megszokott gyorsétteremmárkának, ne üljünk be oda csak azért, mert azt ismerjük. A helyi finomságok biztosan több élményt és több tápanyagot is adnak.

AMI MÉG ÉRDEKELHET