Mindössze egy dollárért vásárolhatunk ingatlant ebben az amerikai városban

Baltimore felhőkarcolói

Több mint 200 önkormányzati, elhagyatott házat árul csupán egyetlen dollárért a vevőknek az egyesült államokbeli Baltimore városa. A céljuk ezzel pedig az, hogy a legelhanyagoltabb városrészt újjáélesszék.

Az új intézkedési tervet Baltimore városi tanácsa március 20-án hagyta jóvá, írta a Business Insider. Az 590 ezer főt számláló Maryland állambeli nagyváros viszonylag magas bűnözési rátája miatt egyes környékeken rengeteg lakás áll üresen.

Egyes becslések alapján ez a szám akár 15 ezer is lehet.
Photo by ActionVance on Unsplashcity buildings near body of water


Az elhagyatott lakóépületek egy része az önkormányzat tulajdonában vannak, a most jóváhagyott egydolláros-projekt keretein belül viszont a helyi lakosok megvásárolhatják őket. Az ingatlanok eladása azonban feltételekhez van szabva: ugyanis csak olyan baltimore-i polgárok vehetik meg, akik vállalják, hogy felújítják azokat, majd be is költöznek.

Photo by Brendan Beale on Unsplash

A program célja, hogy ösztönözze a helyi embereket az olcsó ingatlanok felvásárlására:

a városvezetés a szinte ingyen lakások mellett még egy 50 ezer dolláros összeggel is motiválja a vásárlókat, mely összeget az otthonok felújítására kell fordítaniuk.

Rajtuk kívül ingatlanfejlesztők és nonprofit szervezetek is megvásárolhatják az üresen álló házakat, de nekik már valamennyivel magasabb, 3000 dolláros árért kínálja az ingatlanokat a város.

Fotó: Unsplash/Brendan Beale

Baltimore, Egyesült Államok

Azonban ez nem új Baltimore-tól: utoljára ugyanis az 1970-es években hajtott végre egy hasonló projektet, amikor szintén egy dollárért lehetett hozzájutni az elhagyatott ingatlanokhoz, azonban a feltételek már akkor is ugyan ezek voltak.

Photo by Austin Kirk on Unsplashwhite boats during golden hour


Bár a projekt 2024-es változatát Brandon Scott polgármesterrel az élen sokan támogatják, a városvezetés néhány tagja azonban komoly aggályokat fogalmazott meg. Nick Mosby, a városi tanács vezetője a március 20-i ülésen megkérdőjelezte, hogy Scott eleget tett-e annak érdekében, hogy valóban a baltimore-iak kapják meg elsőként az otthonokat. Sokan ugyanis attól tartanak, hogy az összes ingatlant befektetők vásárolják majd meg a számukra hihetetlenül kedvező 3000 dolláros áron, ez pedig még jobban ellehetetlenítené a kisebb vagyonnal rendelkező lakosokat az ingatlanvásárlástól.

AMI MÉG ÉRDEKELHET