Egy kutyafajta mindegyiknél tovább él

A kutyák várható élettartama általában 10-13 év.

Különböző kutyafajták egymás mellett, a Los Angeles-i Pink Wall előtt

Fotó: Unsplash

Egy friss brit kutatás azt vizsgálta, mennyiben befolyásolja a kutya fajtája annak átlag életkorát.


Az IFL Science által közzétett Scientific Reports tanulmányban 150 kutyafajta több mint 580 ezer egyedét vizsgálták annak megállapítására, hogy mely típusok vannak kitéve a korai halálozásnak leginkább.

Míg az emberek körében a várható élettartamot ábrázoló táblázatok ma már számos aktor alapján jelenítik meg az adatokat, addig a kutyák esetében nem világosak a befolyásoló tényezők. Így a tanulmány limitációját nem csak a kis mintaszám jelenti, hanem az is, hogy ehhez hasonló tudományos kutatást még nem végeztek.

A brit kutatók összesen 584 734 kutya adatait hasonlították össze, melyekhez 18 különböző forrásból jutottak hozzá.

Ezek közé tartoztak például a tenyésztőktől, az állatorvosoktól, a kisállat-biztosítóktól, az önkéntes szervezetektől és a tudományos intézetektől szerzett adatok is.

És ezt tudtad: A szlovák Hachiko: Ő volt Pozsony leghűségesebb kutyája

Fotó: Unsplash

A felmérésben résztvevő kutyák között 155 fajtatiszta vagy minősítetten keresztezett fajta, 284 732 már elhunyt és további 299 847 kutya szerepelt.A fajta, a nem, a születés dátuma és az elhunyt állatok esetében a halálozás időpontja minden esetben szerepelt az adatok között.

A fajtatiszta állatokat méret (kicsi, közepes, nagy) és fejforma (rövid orrú, közepes orrú, hosszú orrú) alapján kategorizálták, majd minden kategóriára külön-külön, valamint a keresztezett csoportokra vonatkozóan is megállapították a várható élettartam mediánját. A kutatók végül a várható élettartamot a nem, a méret és a fejforma minden egyes kombinációjával is kiszámították.

Hasznos tippek kutyás sátrazáshoz: Mit vigyél, ha kutyával mész sátorozni?

Fotó: Ivan Louis / Unsplash

Az eredmények szerint a fajtatiszta kategóriában a kistestű, hosszú orrú nőstény kutyák esetében a legmagasabb a várható élettartam, a medián élettartamuk körülbelül 13,3 év.

A laposabb fejű fajták medián élettartama 11,2 év, ami azt jelenti, hogy az ilyen típusú kutyák 40 százalékkal nagyobb eséllyel élnek rövidebb életet, mint például a spánielekhez hasonló, közepesen hosszú orral rendelkező társaik.

A 12 legnépszerűbb fajtatiszta kutyatípus az adatbázisban szereplő fajtatiszta egyedek több mint felét tette ki, ezen típusok közül a labradorok medián élettartama 13,1, a jack russell terriereké 13,3, a cavalier king charles spánieleké pedig 11,8 év a kutatás szerint.

Fotó: Unsplash

Az eredmények alapján általánosságban megállapítható, hogy a fajtatiszta egyedeknek magasabb a várható medián élettartama (12,7 év), mint a keresztezett fajoknak (12 év), míg a nőstény állatok némileg jobban teljesítettek (12,7 év) a hímekhez (12,4 év) képest.

Az egyre népszerűbbnek számító, lapos fejű fajtához tartozó egyedeknél – például a bulldog típusúaknál és a mopszoknál – jóval több egészségügyi problémával találkoztak a kutatók, mint társaiknál: az egyik leggyakrabban előforduló probléma a légzést befolyásoló brachycephal obstruktív légúti szindróma (BOAS) volt, melynek tünetei közé tartozik a túlmelegedés, a nehézlégzés, a mozgás elutasítása, az öklendezés, az alvászavarok és a gyomor-bélrendszeri panasz is.

AMI MÉG ÉRDEKELHET