A tűz és jég hegye: az Etna - Vulkántúrák 4.

Büntet és jutalmaz a szicíliai vulkán.

Etna jég
Fotó: Shutterstock
A tűzhányókról szóló sorozatunk előző részeiben már tettünk egy kirándulást a Vezúvon és a Strombolin is, most pedig a harmadik híres olaszországi vulkánt, a Szicílián található Etnát vesszük szemügyre.

Szicília a Földközi-tenger legnagyobb szigete, de ezen kívül még egy első hellyel büszkélkedhet: itt található Európa legmagasabb aktív vulkánja is. Ezt a hatalmas szigetet persze elsősorban csodás természeti környezete, gyönyörű strandjai és elképesztő történelmi és kulturális emlékei miatt keresi fel minden évben több millió turista, de sokan vannak, akik kifejezetten a „Hegyek hegye”, az Etna meghódítása miatt érkeznek ide.

​Európa legmagasabb működő vulkánja

Az Etna területe 1200 négyzetkilométer, kerülete a hegy lábánál 135 kilométer. Magassága állandóan változik a kitörések miatt. 2021-ben a délkeleti kráter magassága 3357 méterre nőtt, ám ezt megelőzően a 3326 méteres északkeleti kráter csúcsa volt a legmagasabb pontja. Bár

ez a Föld egyik legaktívabb vulkánja, a lábánál mégis Szicília második legnagyobb városa, a csodálatos Catania terül el,

a környékén pedig több százezer ember él. Ennek az az oka, hogy bár az Etna kitöréseit általában földrengések kísérik, de igazán nagy bajt csak ritkán okoz. Fenyeget, de jutalmaz is: a hegy lankáin élők viszonylagos biztonságban tudhatják magukat, és a termékeny vulkáni talajon borszőlőt, citrusféléket és pisztáciát termesztenek.

Fotó: Shutterstock

Tűz és jég

A nyelvészek szerint az Etna neve a görög aitho (égni) vagy a föníciai athana (tűzhely) szavakból eredhet. A helyiek által használt Mongibello elnevezés a latin mons (hegy) és az arab dzsabal (hegy) szavak keverékéből alakult ki. Az Etna felett gyakran látható füstfelhő, rendszeresen lövell ki hamut és lávát, ráadásul mindezt nagyon látványos módon teszi. Aktív időszakában lenyűgöző lávafolyamokat és magasra törő lávaszökőkutakat produkál, amelyeket viszonylag közelről és biztonságos körülmények között lehet megfigyelni. Mediterrán éghajlata és a napsütéses órák magas száma miatt Szicíliát gyakran a „Nap szigeteként” emlegetik, ami azt sugallja, hogy itt mindig meleg van. Ez alapvetően igaz is – kivéve az Etnát, melynek hosszú lejtői télen rengeteg síelőt vonzanak. Európa legnagyobb vulkánjának északi oldalán 2336 méter magasságban Linguaglossa (10,3 km sípálya), a déli oldalon pedig 2604 méter magasságban Nicolosi (6,3 km sípálya) várja a téli sportok szerelmeseit.

​Parco dell’Etna természetvédelmi park

Fotó: Shutterstock

Az Etna a világ egyik legrégebb óta megfigyelt tűzhányója, kitöréseit az emberek már legalább 2700 éve dokumentálják valamilyen formában. Egy különleges, ikonikus vulkán, amit az UNESCO Világörökség Bizottsága is elismert, amikor 2013-ban természeti világörökségi helyszínné nyilvánította. Az Etna körül mintegy 58.000 hektárnyi területen alakítottak ki természetvédelmi parkot, amelyben hatalmas narancs- és olajfaligetek, valamint szőlőültetvények is vannak. 2000 méteres magasságig buja zöld növények között túrázhatunk, magasabban már csak borókabokrok nőnek, míg nagyjából 2500 méter felett már csak megszilárdult lávát és hamut találunk. A csúcs közelébe több útvonalon és módon is el lehet jutni, de egyedül elindulni semmiképpen sem tanácsos. Képzett vezetővel kísért, szervezett vulkántúrát a környék szinte mindegyik turisztikai irodája, illetve szállodája kínál. A túra általában egésznapos program, és némi fizikai állóképességet igényel. Az időjárásnak és a terepnek megfelelő ruházat, cipő alapfeltétel, de nem hiányozhat a hátizsákból a napvédő krém, a napszemüveg, valamint kellő mennyiségű élelem és folyadék sem.

AMI MÉG ÉRDEKELHET