Csak zölden: Íme a 3 legfentarthatóbb európai úti cél

Ezek a desztinációk különös figyelmet fordítanak a fenntartható turizmusra.

Mára a turizmus az egyik legnagyobb gazdasági szektorrá nőtte ki magát, a nagy sikerrel viszont nagy felelősség is jár, ezért a szakértők szerint is elengedhetetlen, hogy zöld újításokkal orvosoljuk a szektorból eredő káros hatásokat. Mutatjuk, hova érdemes utazniuk azoknak, akiknek fontos a fenntarthatóság!


A Lonely Planet idén is összeállította saját, Best of Travel 2024 toplistáját a világ különböző úti céljairól. A magazin több kategóriában díjazta a turisztikai desztinációkat, melyekből most a fenntartható úti célok toplistájáról számolunk be.

Ebben a kategóriában olyan helyeket értékelt a lap, melyek kifejezetten nagy hangsúlyt fordítanak a fenntartható, környezeti felelősséget vállaló turizmusra. Mutatjuk azokat az európai desztinációkat, melyeknek sikerült az első három közé kerülni!

1. Spanyolország

Fotó: Shutterstock

Városi farm

A világ egyik legnépszerűbb nyaralási helyszíneként ismert Spanyolország gazdaságának igencsak fontos részét képezi a turizmus. Annak ellenére, hogy a szektor a GDP mintegy 15 százalékát teszi ki, az országban nem hagyják figyelmen kívül a természetet.

Spanyolország dolgozik azon, hogy a szezonon kívüli utazásokat is népszerűsítése, hogy a kevésbé népszerű települések turizmusát megsegítse, illetve folyamatos befektetésekkel ösztönzi a környezetbarát közlekedési formákat: bővíti a kerékpárutak hálózatát, elektromos buszokba és új vonatjáratokba ruház be.

Mindemellett Valencia városa nyerte el a 2024-es év „Európa zöld fővárosa” titulust is.

Valencia az elismerést számos fenntartható kezdeményezéssel érte el, így többek között városkörnyéki mezőgazdasági területek létrehozásával, mintegy 30 ezer négyzetkilométernyi közterület gyalogosbaráttá tételével, illetve vasúti összeköttetések javításával.

2. Grönland

Fotó: Johannes Plenio / Unsplash

Kulusuk, Grönland

Grönland jeges vidéke, a tundra és nem utolsó sorban az északi fény évről évre több turista érdeklődését kelti fel. A több látogatóval viszont több probléma van, melyet az ország turisztikai szervezete, a Visit Greenland évek óta aktívan próbál orvosolni: óriási figyelmet fordítanak a helyi természeti értékek megóvására és a turizmus szabályozására is.

A Lonely Planet szerint Grönland például kiváló választás azok számára, akik nem riadnak vissza egy kis vadkempingezéstől Kangerlussuaq jégmezőin – ahonnan persze csodás kilátás nyílik a csillagos égboltra és a sarki fényekre.

3. Wales

Fotó: Kenny Orr / Unsplash

Snowdonia, Wales

Wales, a világ egyik első olyan országa, mely törvényeken keresztül is védelmet biztosít a természetnek, leginkább teljesen megújult vasúthálózatának köszönhetően került fel a listára.

A Lonely Planet értékelte az ország törekveseit a „bolygóbarát” turisztikai lehetőségek bővítésére, melyek arra motiválják az utazókat, hogy az ország vadregényes nyugati tájait vegyék célba. A távoli Pembrokeshire Nemzeti Park például a megújuló vasúthálózat miatt 2025-re már egyszerűen megközelíthetővé válik, de a természetbarát utazóknak Dr. Beynon rovarfarmját is érdemes lehet meglátogatniuk.

Ez a kutatóközpont és természetvédelmi terület ad például otthont az Egyesült Királyság első ehető rovarokkal foglalkozó kávézójának, a Grub Kitchennek. Itt a látogatók megismerkedhetnek a fenntartható élelmiszerekkel, és ha elég bátrak, még egy tücsöksütit is megkóstolhatnak.

AMI MÉG ÉRDEKELHET