Több szlovák régióban is fokozott lavinaveszélyre hívták fel a figyelmet

Továbbra is rendkívül körültekintőnek kell lennünk a szlovákiai hegyekben.

Tátra hegyei

Az utóbbi időkben Európa-szerte történtek hegyi balesetek — múlt hónap elején a Tátra magasabbik felén is. A hegyimentők most újra óva intenek: többek között a Magas-, a Nyugati és az Alacsony-Tátrát, továbbá a Kis-Fátrát illetően figyelmeztettek mindenkit rendkívüli lavinaveszélyre.

Lavinaveszély miatt másodfokú készültség lépett életbe a Magas-, a Nyugati és az Alacsony-Tátrában, illetve a Kis-Fátrában

közölte Ivan Chlebovec, a Hegyimentő Szolgálat (HZS) lavinamegelőzési központjának munkatársa.

Ezt is nézd meg! Így dolgozik egy lavinarobbantó - videó

A Tátra meredek lejtőin a nedves hó spontán vagy mechanikus okokból lavinákat indíthat el. A füves lejtőkön mindenhol számolni kell lavinaveszéllyel.

A HZS óva inti a síelőket és snowboardosokat is, hogy bár úgy tűnhet, hogy a hóréteg vastag, ezzel együtt nagyon nedves. Ezáltal pedig könnyebb nagyobbat esni — még a tapasztaltaknak is.

Mi okozza a lavinát?

Fotó: Shutterstock

A lavina — más néven hósuvadás — egy olyan hótömeg, amely a hegyoldalról egyensúlyvesztés miatt omlik le.

Egyrészt mesterségesen is elindíthatják a pályafenntartók, a legtöbbször azonban — természetes módon — a felmelegedett időjárás miatt megolvadt, erős szél vagy a hirtelen nagy mennyiségben leesett friss hó miatt keletkezik.

Ez is érdekelhet: Túratippek: irány a Nyugati-Tátra!

Sajnálatos módon az utóbbi hónapok során is előfordultak olyan lavinabalesetek, amelyek emberáldozatot követeltek. Január végén a Magas-Tátrában esett hét ember a hó fogságába, ahonnan egyikőjüket már nem tudták a hatóságok kiszabadítani. Március elején ugyancsak egy síelő esett áldozatul a Tátrában.

Legutóbb — április első napjaiban — pedig a Svájci-Alpokban három túrázót sodort el egy lavina, ahol a szezonban már összesen tizennégyen vesztették életüket a hegyekben.

AMI MÉG ÉRDEKELHET