Főzelékek hidegen, melegen

Legyen újra menő a főzelék!

kel
Fotó: Shutterstock

A főzelék egy igazi jolly joker étel, mert gyorsan elkészíthető, a kezdőknek sem jelent nagy kihívást, egy jól megválasztott feltéttel pedig teljes értékű fogás is lehet belőle.

A főzelékek minden közép-európai nép gasztronómiájának jellegzetes ételei – zöldségekből és gyümölcsökből egyaránt elkészíthetőek lehetnek sósak vagy édesek, tálalhatjuk őket hidegen vagy melegen. Igazából csak egy dologra kell odafigyelni, a sűrítésre, ami történhet rántással, habarással, hintéssel és manírozással. A két leggyakrabban használt sűrítési mód a habarás és a rántás, a legegyszerűbb viszont az, amikor a főzeléket részben vagy egészen saját áttört alapanyagával sűrítjük. Receptválogatásunkban olyan főzelékeket ajánlunk, amelyeket melegen és hidegen is lehet fogyasztani.

​Krumplifőzelék

Fotó: Shutterstock

A krumplifőzelék a főzelékek etalonja – mindenki ismeri, és szinte majdnem mindenki szereti is. A krumplit megtisztítjuk és kockára vágjuk. Egy nagyobb edénybe tesszük, és annyi vizet öntünk rá, amennyi ellepi. Sózzuk, borsozzuk, hozzáadunk néhány levél babérlevelet és feltesszük főzni. Amíg a krumpli készül, a lisztet egy tálba tesszük, és annyi tejet öntünk rá, amennyiből selymes, csomómentes habarást készíthetünk. Ha a krumpli megpuhult, hozzáadjuk a tejet, illetve folyamatos keverés mellett a tejfölt is. Néhány perc múlva belekerül a habarás is, amellyel csomómentesre keverjük. Megvárjuk, amíg felforr, utána levesszük a tűzről. Fűszerezhetjük friss kaporral, petrezselyemzölddel, és tálalhatjuk feltéttel vagy akár anélkül is.

Kelkáposzta-főzelék pörkölttel

A kelkáposztát megmossuk és csíkokra vágjuk, a krumplit pedig megtisztítjuk és kockákra vágjuk. Egy fazékba tesszük őket, felöntjük annyi vízzel, amennyi ellepi, és feltesszük főni. Sózzuk, borsozzuk, köménnyel is ízesítjük. Ha a kelkáposzta és a krumpli már megpuhult, elkészítjük a rántást. Az apróra vágott fokhagymát egy kevés olajon elkezdjük hevíteni, majd beletesszük a lisztet. Amikor már világos színe van, megszórjuk őrölt pirospaprikával, csomómentesre keverjük a rántást, és hozzáadjuk a főzelékhez. Folyamatos keverés mellett készre főzzük. Pörkölttel tálalva az igazi!

​Sárgaborsó-főzelék sült hagymával

Fotó: Shutterstock

A hagymát finomra vágjuk és egy kevés olajon megpirítjuk. Beletesszük a zúzott fokhagymát, sózzuk, borsozzuk és felöntjük egy kevés vízzel. Hozzáadjuk a sárgaborsót, majd felöntjük vízzel, és addig főzzük, amíg szétfő. A lisztet egy kevés pirospaprikával csomómentesre keverjük egy evőkanál olajban, beleöntjük a főzelékbe és készre főzzük. A sült hagymához a hagymákat felkockázzuk, és forró olajban megpirítjuk, majd tálaláskor a főzelék tetejére halmozzuk. Főtt vagy sült füstölt hús illik hozzá.

Nyári gyümölcsfőzelék

A meggyet és a cseresznyét megmossuk, kimagozzuk, és egy edénybe tesszük. A ribizlit szintén megmossuk, leszedjük a száráról a bogyókat és a többi gyümölcshöz adjuk. Ízlés szerint adunk hozzá cukrot és felöntjük egy kevés vízzel. Ha felforrt, még néhány percig hagyjuk forrni, amíg a cseresznye megpuhul. A joghurtot vaníliás pudingporral és egy kevés cukorral csomómentesre keverjük. Hozzáadjuk a gyümölcsökhöz, és folyamatosan kevergetve sűrűre főzzük. A végén még egy kis vaníliaaromát adunk hozzá. Hidegen, melegen egyaránt nagyon finom.

From Your Site Articles
Related Articles Around the Web
AMI MÉG ÉRDEKELHET