Lehet, hogy hamarosan eltűnik a polcokról a camembert

Nem sokan gondolták volna, hogy ez tényleg megtörténhet.

camembert egy hölgy kezében

Súlyos hír Franciaország és az egész világ számára, amiről meglepően kevesen tudnak: nagyon úgy tűnik, hogy a camembert a kihalás szélén áll. Könnyen elképzelhető, hogy hamarosan végleg lekerül a polcokról Normandia legnagyobb becsben tartott exportcikke, a háttérben pedig összetett élelmiszeripari folyamatok állnak.

Fotó: Shutterstock

A Francia Nemzeti Tudományos Kutatási Központ számolt be arról, hogy a világhírű sajt elkészítéséhez szükséges Penicillium camembertigomba genetikai sokszínűsége veszélyesen alacsony szintre süllyedt. Ennek banális oka az, hogy a nagyipari sajtgyártás a gombakultúra egyetlen törzsétől vált függővé.

Az 1950-es évekig a folyamathoz az eredeti, sokszínű gombát használnák, így a camembert akkoriban még szürke, zöld és narancssárga penésszel készült. Az élelmiszeripar és a fogyasztói társadalom azonban idővel felülírta a természetes módszert, a vásárlók ugyanis esztétikusabb, fehér színű és bársonyos sajtot akartak. A gyártók ezért „albínó” gombákat szelektáltak – ezek viszont nem képesek más törzsekkel szaporodni, ezáltal a teljes kultúra sokkal sebezhetőbbé vált.

Az újabb mutációk ráadásul azt eredményezik, hogy a gombák elveszíthetik az ivartalan szaporodás képességét is, ez pedig az egész camembert-ipart romba döntheti.

Fotó: Shutterstock

A camembert mellett a roquefort is hasonló veszélynek van kitéve, ám egy hasonló sajt, a bleu de termignon gombája kellően közeli rokon ahhoz, hogy segítsen az újjáélesztésében. A camembert, Normandia legértékesebb exportcikke esetében viszont egyelőre semmilyen megoldás nincs a láthatáron.

A hír eléggé súlyosan érinti a normandiai közösséget, hiszen a camambert ott annyira a mindennapok része, hogy sokan kultuszról, sőt egyenesen vallásról beszélnek: a The Guardian újságírója szerint sokak reggelije még ma is kávéba mártogatott camambertből áll.

AMI MÉG ÉRDEKELHET