Najšarmantnejšie pobrežie v Európe: Côte d'Azur

Azúrové more, zlatistý piesok, palmy, jachty a športové autá – Francúzska riviéra je takmer klišé medzi pozemskými rajmi, kam by sa chcel aspoň raz každý dostať.

Foto: Shutterstock


Nice

Mesto sa nachádza medzi morom a horami a ponúka rozprávkové prostredie, množstvo známych múzeí a výborné nákupné možnosti. Nice sa vyznačuje mixom architektonického dedičstva rôznych dôb: kľukaté uličky, farebné fasády, paláce, kostoly – pravú dušu mesta možno objaviť pri prechádzke tienistými uličkami starého mesta. Trhy starého mesta nie sú len miestom stretnutí turistov, ale aj miestnych obyvateľov.

Cannes

Foto: Unsplash / Jim Thirion

Pre najslávnejší európsky filmový festival a najväčšiu prehliadku smotánky sotva existuje na našom kontinente šarmantnejšia lokalita, no Cannes nie je známe len vďaka červenému kobercu. Jeho krásna pláž a bulvár Croisette lemovaný palmami, elegantnými palácmi a hotelmi ponúkajú pôsobivý pohľad, ale rovnako neprehliadnuteľné je aj staré mesto Le Suquet a prístav Vieux Port.

Antibes

O prístavnom meste, ktoré založili Gréci pred viac ako 2400 rokmi, písal Victor Hugo a Pablo Picasso ho namaľoval pod názvom Radosť zo života. Príjemná klíma a zvláštna atmosféra Antibes mala veľký vplyv na mnohých ďalších umelcov – ako aj na turistov, ktorí môžu žasnúť nad tým, ako autenticky si toto opevnené, krásne mesto zachovalo svoje kultúrne a architektonické dedičstvo.

Saint-Tropez

Foto: Unsplash / Valentin Kremer

Saint-Tropez je ikonickým miestom – a to nielen kvôli žandárskym filmom Louisa de Funèsa, ale aj kvôli množstvu celebrít, ktoré tu dovolenkujú. Rozprávkovo pekné pláže, očarujúci prístav a malé námestia starého mesta priťahujú návštevníkov ako magnet. Autentickú provensálsku atmosféru dodávajú miestne trhy, no Saint-Tropez je aj hlavným mestom nákupov na Azúrovom pobreží, kde nájdete obchody veľkých svetových značiek, ale aj obchody s miestnymi remeselnými výrobkami.

Monako

Na našom zozname je Monako kukučie vajce, keďže nie je vo Francúzsku, ale je to nezávislý štát – pravdaže, extrémne maličký. Jednou z hlavných atrakcií daňového raja, ktorý má rozlohu len 1,98 štvorcových kilometrov, je známe kasíno, ktoré je otvorené len pre cudzincov – nie pre občanov Monaka. Okrem vojvodského paláca, prístavu, katedrály či opery sa oplatí navštíviť aj botanickú záhradu či Oceánografické múzeum – alebo sa jednoducho previezť po trase slávneho závodu Formuly 1.

Foto: Unsplash / Matthias Mullie

Sledujte aj naše profily na sociálnych sieťach, aby ste neprišli o žiadne novinky:

Pod menom Drive Slovensko nás nájdete na TikToku, Instagrame, YouTube aj Facebooku.

AMI MÉG ÉRDEKELHET