Ezért nem ajánlott aludni fel- és leszálláskor a szakértők szerint

Egészségügyi és biztonsági okai is vannak.

egy repülőgépen alvó nő

A kora reggeli reptérre sietés és a hosszú sor után sokszor máshoz sincs kedvünk, mint azonnal elszundítani, amint felszálltunk a gépre. Van viszont egy-két szempont, amit érdemes ilyenkor észben tartani: a Travel and Leisure szerint jobban járunk, ha ébren maradunk fel- és leszálláskor – mutatjuk, miért.

Fotó: Shutterstock

A barotrauma az a stressz, ami a fülünkben a környezet és a belső fül közötti légnyomás-különbség miatt felhalmozódik. Ez az egyensúlyhiány a dobhártya fájdalmas kidudorodását okozhatja. Fel- és leszállás közben a légnyomás nagyon gyorsan változik a repülőgép kabinjában, a dobhártyánk pedig gyakran nehezen tud lépést tartani vele. Ilyenkor átmenetileg erős fájdalmat érzünk és eltompul a hallásunk.

Szerencsére meglehetősen könnyű orvosolni ezt a jelenséget ásítással, nyeléssel vagy rágással – ezek a folyamatok a legtöbb egészséges felnőttnél gyorsan kiegyenlítik a nyomáskülönbséget. Vannak azonban olyan tényezők, amik megnehezíthetik a dolgunkat, bármilyen betegség vagy allergia megnöveli a fájdalmas „repülőgépfül” kockázatát.

Az alvás pedig csak tovább ront a helyzeten, ugyanis amikor alszunk, nem nyelünk eleget ahhoz, hogy kiegyenlítsük a fülünkben lévő nyomást. Az ebből eredő fájdalom pedig elég nyomós érv arra, hogy inkább ébren maradjunk fel- és leszállás közben.

Fotó: Shutterstock

A másik ok a biztonságunkkal kapcsolatos. A világ két legnagyobb repülőgépgyártója, a Boeing és az Airbus jelentései szerint fel- és leszállás közben statisztikailag sokkal nagyobb az esélye annak, hogy a repülőnk valamilyen balesetet szenved. Éppen emiatt elengedhetetlen, hogy ilyenkor teljesen tisztában legyünk azzal, mi történik körülöttünk. Ha alszunk egy esetleges vészhelyzet kialakulása közben, akkor sajnos sokkal tovább tarthat, mire felmérjük a helyzetünket és megfelelően reagálunk.

Fotó: Ross Parmly/Unsplash

Ettől a cikktől persze a kimerültség még nem múlik el, de lehetőség szerint inkább pihenjünk többet felszállás előtt, vagy ha el is alszunk beszállás után, keljünk fel arra az időre, amíg a gépünk elhagyja a kifutópályát. Ezután nyugodtan aludjunk vissza, elég lesz majd a leszálláshoz újra felébrednünk.

AMI MÉG ÉRDEKELHET