6 tipp, hogy nyaralás alatt se hanyagold a sportot

Kánikulában néha nehéz elindulni edzésre.

Fotó: Shutterstock
Bár pihenni megyünk, ez nem jelenti azt, hogy végig tespednünk kéne a nyaralás alatt. Amikor már úgy érezzük, muszáj valamit mozogni, a kánikulában induljunk el egy igazi úszásra, vagy vegyük fel a nyúlcipőt, és irány a terep! Nem fogjuk megbánni. 6 tipp kezdő terepfutóknak.

1. Miért jó terepen futni?

Mert kíméli az ízületeidet, hiszen az erdő, mező nem olyan kemény, mint az aszfalt. Viszont az egyenetlenség miatt jobban kell futás közben koncentrálni az útra, hogy ne lépj rossz helyre. A kifejezetten terepfutásra alkalmas cipő talpa recésebb és kifelé szélesedő a talpa, hogy a legstabilabb tartást adja a lábfejednek és a bokádnak. Mindemellett a terepfutás a kisebb-nagyobb szintemelkedés miatt is jelenthet nagyobb kihívást, mintha csak a hotel előtti útra mennél ki kocogni. Ha mégis az aszfalton futnál, akkor egy sima talpú futócipőt vásárolj!

2. Járj utána!

Ha kezdő futó vagy, akkor mindenképp szaküzletbe vásárolj futócipőt és olyan terepre, amin valóban futni szeretnél, más kell rekortánra, betonra és az erdőben, de az eladók segítenek eldönteni, milyen cipőre van szükséged. Nagyon fontos, hogy próbáld fel vastag sportzoknival a kiszemelt lábbelit és járkálj, ugrálj benne, hiszen nem jó, ha nyom, vagy éppen végigér a lábujjad benne. Futócipőből mindig picit nagyobbat kell venni, mint utcaiból.

3. Erős talp, kicsi súly

Fotó: Shutterstock

Terepen sosem fogsz unatkozni.

Ha szeretsz túrázni, és ehhez strapabíró bakancsokat hordasz, akkor ne lepődj meg, hogy a terepfutócipők sokkal könnyebbek és másfajta csúszásmentes talpkiképzésük van. A futócipő biztosan nem fogja úgy tartani a bokádat, mint egy profi túrabakancs, de ez jó, mert a futáshoz sokkal szabadabbnak kell lennie a végtagodnak, bokádnak. Sőt, lehet, hogy ezentúl túrázni is a futócsukádat viszed...

4. Meddig bírja?

Röviden: nem sokáig. A futócipők nem olyan tartósak, mint egy bakancs: a terepre szánt futócipőt általában 1000 km-ig érdemes használni, utána elöregszik, megkeményedik vagy elvékonyodik a talpában az a szivacsréteg, ami addig olyan kényelmes volt és tompította a rázkódásokat. De akkor is cseréld le a cipőt, ha rövid távon is feltöri a lábadat, fáj a körmöd, lábfejed! Viszont a cipő élettartama úgy hosszabbítható, ha van legalább egy cserepárod, és az anyag eleget pihenhet két fuás között.

5. Puhítsd!

És ha már a cipő betörésénél tartunk... Az új terepfutócipőt első pár alkalommal csak 20-30 percig viseld, véletlenül se az új lábbeliben próbáld a rekordjaidat megdönteni. Kezdő futóként első alkalommal pedig mindenképp elég 10-20 perc kocogás.

6. Vigyázz a meleggel!

Ha nagyon forró helyen nyaralsz, akkor délelőtt 10 és este 7 között inkább ne tedd ki magad ekkora megterhelésnek kezdő futóként. Reggel vagy este kocogj és vigyél magaddal elegendő vizet, legalább fél liter legyen nálad! Amennyiben zavar, hogy fogni kell a palackot, vegyél egy futómellényt, kulacstartó övet vagy -hátizsákot, amiben tárolhatod a telefont, kulcsot és persze a folyadékot is. És semmiképp ne viselj Gore-tex anyagú cipőt nyáron!

Ez az övtáska például praktikus választás:

Fotó: Decathlon

Kulacstartó övtáska futáshoz (5990 Ft)

AMI MÉG ÉRDEKELHET