Ako gastroturisti sa môžete učiť od talianskych starých mám

Záujemcov čakajú vo svojich domovoch.

Foto: Getty Images

Talianska gastronómia je výrazným aktérom kuchynskej kultúry: od neapolskej pizze až po pastu carbonara, klasické talianske špeciality dostanete všade vo svete. Je však nespochybniteľné, že tieto jedlá sú asi najlepšie v podaní talianskych mám a starých mám – práve preto začali so vzdelávaním gastroturistov.

Foto: Shutterstock

Mamy a babky v Taliansku sa zapojili do špeciálnych príprav, kde v rámci nového programu chcú naučiť cestovateľov tipy a triky ozajstnej, autentickej talianskej kuchyne.

Domácnosti v komunite Cesarine už od roku 2004 lákajú do svojich domovov turistov, ktorí sa túžia naučiť niečo nové. Oboznamujú ich s kulinárskymi tradíciami svojho rodného mesta či obce.

Foto: Shutterstock

Zo začiatku sa o tejto iniciatíve nevedelo veľa ľudí, ale v posledných rokoch sa v Taliansku stáva táto platforma čoraz populárnejšou, aj vďaka tomu, že komunita Cesarine sa začala rozširovať aj v rámci Talianska.

Turisti si môžu na webovej stránke vyberať z ponuky rôznych kurzov a bytových reštaurácií a dobroty, ktoré na kurzoch pripravia, napokon zjedia spolu s miestnymi hostiteľmi ale aj inými zvedavými cestovateľmi – vznikne tak jedinečný komunitný zážitok.

DOSTUPNÁ AJ V MENŠÍCH OBCIACH

Služba Cesarine navyše nie je dostupná iba vo veľkých mestách, ale aj v menších obciach, často aj pri mori. Reggio di Calabria, Rím či Milán – je len na vás, ktoré dejisko uprednostníte, aby ste sa naučili niečo nové.

DO PROGRAMU, KTORÝ PREZÝVAJÚ AJ „AIRBNB TALIANSKEJ KUCHYNE“ SA ZO ZAČIATKU ZAPOJILI NAJMÄ ŽENY (STÁLE TVORIA 80 PERCENT ÚČASTNÍKOV), NO ČASOM SI HO VŠIMLI AJ OTCOVIA A DEDKOVIA, KTORÍ OSTALI SAMI PO TOM, ČO ICH DETI VYLETELI Z HNIEZDA.

SPOZNÁTE AJ PESTRÉ TALIANSKE TRHY

Foto: Shutterstock

Annamaria Chiappetti, Cesarina z Milána, sa zapojila do iniciatívy pred dvoma rokmi: odvtedy popri varení vždy predstaví svojím hosťom aj pestré talianske trhy a upozorňuje na dôležitosť kvalitných surovín.

„Žiakom radím a navrhujem, aké jedlá môžu pripraviť z práve dostupných surovín a vysvetlím im aj to, prečo nie je dobrý nápad pripravovať jahodové špeciality v období Vianoc,“ citoval Chiappettiovú článok na portáli Express.

Foto: Shutterstock

Podľa slov tejto Cesariny pri tejto príležitosti ukazujú hosťom jedlá, ktoré sú časovo menej náročné na prípravu. Hostia pomáhajú najmä pri prípravách a vychutnávajú si syry a šunky nakúpené na trhoch spolu s pohárom kvalitného vína. Samotné varenie ostáva na majsterky, návštevníci sa sústredia na učenie sa, získavanie vedomostí a na samotný spoločenský zážitok.

Sledujte aj naše profily na sociálnych sieťach, aby ste neprišli o žiadne novinky:

Pod menom Drive Slovensko nás nájdete na TikToku, Instagrame, YouTube aj Facebooku.

AMI MÉG ÉRDEKELHET