Tento grécky ostrov plný farebných domčekov ukrýva jednu z najkrajších európskych dedín

Je ukrytý v susedstve Rodosu.

Symi, Grécko

Ostrov Symi, ktorý sa nachádza neďaleko tureckého pobrežia, je klasickou „tichou" destináciou: ostrov posiaty kopcami a horami má len niekoľko osád a v súčasnosti ho navštevujú najmä turisti.

Symi zohrával dôležitú úlohu v gréckej mytológii, keďže bol považovaný za rodisko Kharis, bohyne tvorivosti, pôvabu a plodnosti. Tri Grácie, považované za ochrankyne lásky, zvyčajne sprevádzali Afroditu, Apolóna a Dionýza, ale boli považované aj za majsterky umenia.

V priebehu histórie sa miestni obyvatelia zaoberali najmä stavbou lodí a zberom morských hubiek. Ostrov bol dlho pod jurisdikciou Rádu maltézskych rytierov, ale v 16. storočí sa stal dôležitým pre Turkov: napríklad osmanský sultán Sulejman I. udelil obyvateľom rôzne výsady výmenou za morské hubky a lode, ktoré stavali.

Tiež Grécko: Známy vrak na pláži na gréckom Zakynthose postupne mizne

Výsledkom bol rozmach Symi v 19. storočí, ale začiatkom 20. storočia, keď sa vyčerpali zdroje a rozšírili sa parníky, začal upadať: väčšina obyvateľov sa časom vysťahovala a väčšina z nich teraz žije na severe ostrova.

Je zaujímavé, že Symi bol pripojený ku Grécku až v roku 1948, predtým bol od roku 1912 súčasťou Talianska − pravdepodobne preto má svoje charakteristické farebné domy.

Väčšina obyvateľov žije v hlavnom meste, taktiež nazývanom Symi, na severe ostrova, ktoré mnohí považujú za jedno z najkrajších mestečiek v Európe vďaka jeho charakteristickým farebným domom.

Ak čítate ďalej: Grécko hľadá spôsoby, ako podporiť ekologický turizmus

Jedným z najznámejších miest je prístav Jialos (Gialos) na svahu, kde sú pláže lemované reštauráciami, barmi a obchodmi. V tejto oblasti sa nachádza aj staré mesto Chorio, do ktorého vedie viac ako 350 schodov od prístavu. Nachádza sa tu aj hrad z 15. storočia a miestne archeologické múzeum.

Na ostrove sa nachádza niekoľko kostolov, ale najpozoruhodnejší je kláštor svätého Mikuláša, ktorý zdobí južnú stranu dediny Panormitis a je obľúbeným cieľom pútnikov. Je tiež domovom niekoľkých desiatok mníchov.

Sledujte aj naše profily na sociálnych sieťach, aby ste neprišli o žiadne novinky:

Pod menom Drive Slovensko nás nájdete na TikToku, Instagrame, YouTube aj Facebooku.

AMI MÉG ÉRDEKELHET