Gyógyító múzeumok

...hanem csak egy képet mutass, és meggyógyul az én lelkem!

Fotó: Shutterstock

Régóta tudjuk, hogy a művészet az ember legmélyebb valójához szól, és szükséges a mentális-pszichés jólléthez. Belgiumban ennek megfelelően pedig már receptre is felírhatják a múzeumlátogatást, ami azonban nemcsak betegeknek, hanem bárkinek jó szívvel ajánlható.

A járvány évei alatt a mentális betegségek sok esetben súlyosabbá váltak a bezártság, elszigeteltség, létbizonytalanság és félelmek miatt. A legújabb kutatások megmutatták, hogy a művészeti és kulturális programok élvezete javíthatja a mentális állapotunkat – beleértve a szorongást, a depressziót, sőt emellett fokozza a kritikai gondolkodási készséget is. A brüsszeli orvosok nem tétlenkednek, az akadémiai kutatás eredményét a gyakorlatba is átültették, mostantól múzeum- vagy galérialátogatást írhatnak fel a belga fővárosban élő pácienseknek. Persze egyelőre ez egy kísérleti program, ami hosszú távon azt hivatott alátámasztani, hogy a betegek valóban jobban lesznek a rendszeres múzeumlátogatástól. A kutatásban részt vevő orvosok nem azt állítják, hogy a művészet hatása maga a megoldás, hanem csak egy eszköz a sok közül, ami pozitívan hathat a lelkünkre és kiegészíti a terápiát – írja a My Modern Met.

Nem mindegy, hogyan

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 20 éve vizsgálja ezt a területet, és ma már 3000 tanulmány támasztja alá, hogy a művészetek fontos szerepet játszanak a mentális betegségek megelőzésében, az egészséges lelki állapot elérésében, valamint a betegségek kezelésében. Montreal volt az első város a világon, amely kezelési eszközként múzeumi recepteket írt fel mentális betegségekre, ehhez persze együttműködésre volt szükség kulturális intézményekkel, hogy a betegek biztonságos, számukra barátságos helyen szórakozzanak, gyógyuljanak. A montreáli projektet kiterjesztették az étkezési zavarokkal küzdők, az autizmussal élők, az értelmi problémákkal küzdők, az epilepsziások, a rákbetegek, az Alzheimer-kórban szenvedők és az idősek számára is.

A Londoni Egyetem kutatása megmutatja, hogy ha valaki egy általa különösen szépnek ítélt műalkotást néz, az elősegíti a dopamin, vagyis a boldogsághormon termelését – szó szerint ugyanaz a természetes folyamat megy végbe a szervezetünkben, mint amikor szerelmesek vagyunk, tehát pozitívan befolyásolja az érzelmi állapotunkat.

A kulturális programok, a festmények nézegetése, fotók bámulása vagy bonyolult installációk megfejtése akkor is üdítő lehet, ha nem küzdünk súlyos gondokkal, ha pedig tartósan rossz passzban vagyunk, a művészet lehet az eszköz, ami kizökkent bennünket. Nézzük, hova érdemes most menni Budapesten, ha töltődnénk egy kis képzőművészettel!

Vaszary élénk színei

Fotó: Facebook/ Nemzeti Galéria

Még 2023. január 15-ig megnézhetjük a Magyar Nemzeti Galériában az Ismeretlen ismerős című a Vaszary-kiállítást. Vaszary János változatos stílusban festett, a melankolikus hangulattól, a vídám lüktetésig mindenféle érzelem visszaköszön a festményeiről, ráadásul a kiállított 70 műből 24 eddig ismeretlen volt mind a szakma, mind a közönség számára. Ha szeretsz a Budai várban lófrálni, vagy csak a kipróbálnád a felújított siklót, akkor egészítsd ki a programot a Vaszary-kiállítás meglátogatásával!

Pop up galéria vásárfiával

Fotó: YounArt Galéria

A YoungArt online galéria a MOM Parkban nyitotta meg első, ideiglenes üzletét, amely csak karácsonyig látogatható. A YoungArt célkitűzése, hogy közelebb hozza az emberekhez a művészetet, a hétköznapok részévé és mindenki számára elérhetővé tegye (ezért is egy bevásárlóközpontban van a galéria), és olyan kortárs alkotókat mutasson be, akiknek a művei színesebbé, boldogabbá tehetik a műkedvelők életét. Ha még soha nem vettél életedben műalkotást, akkor itt az idő, hogy elkezdd! A YoungArt X-mas Art Fair pop up galériában szobrok, festmények, grafikák és fotók közül válogathatsz kedvedre, de ha nem vásárolnál, és csak 10 perced van egy kis művészetre, akkor is remek lehetőség, hogy beugorj a galériába.

A telefon nem kifogás

A Magyar Természettudományi Múzeumban 2023. január 30-ig nézhetjük meg az idei év legjobb természetfotóit. 2022-ben harmincadik alkalommal írta ki a naturArt – Magyar Természetfotósok Szövetsége azt a fotópályazatot, amelynek nyerteseit november 9-én hirdették ki a múzeumban. Szerencsére a legjobb fotókat még pár hétig meg tudjuk nézni, és idén egy rekord is született: 2022-ben „Az év természetfotósa” címet Daróczi Csaba nyerte, akinek 18 képe szerepel a legjobbak között – ez csúcsteljesítmény a pályázat 30 éves történetében. A fenti Daróczi-fotó a „Mobillal a természetben" kategória nyertes képe lett. Ha szereted a természetet és különleges, művészi képeket szeretnél látni, akkor ez lehet a telitalálat!

AMI MÉG ÉRDEKELHET