Musíte mať v aute hasiaci prístroj?

Jednoduchou odpoveďou pre bežné osobné auto je „nie“, no ak cestujete do zahraničia, možno si výbavu budete musieť doplniť.

Foto: Shutterstock

Výbava auta s delí na tú povinnú a na tú odporúčanú. Hasiaci prístroj v bežnom osobnom vozidle na Slovensku spadá do tej druhej kategórie. Ako ľudia prirodzene neradi myslíme na možné katastrofické situácie, ale pripravenosť šťastiu praje – a môcť zavčasu uhasiť nebezpečné plamene dokáže byť ozajstným šťastím v nešťastí.

Povinný hasiaci prístroj nad 3,5 tony

Na Slovensku nie je teda povinné mať hasiaci prístroj vo výbave osobného auta. Táto povinnosť však platí pre špecifické typy vozidiel, ako sú nákladné vozidlá s hmotnosťou nad 3,5 tony, autobusy s kapacitou do 22 miest na sedenie, traktory a samohybné pracovné stroje. Pre autobusy s kapacitou nad 22 miest na sedenie je potrebné mať hasiaci prístroj so spoločnou náplňou najmenej 12 kg. Vozidlá určené pre zdravotnícku záchrannú službu, banskú záchrannú službu a poruchovú službu plynárenských zariadení, musia mať hasiaci prístroj s hmotnosťou náplne najmenej 1,3 kg.

Kde v aute by mal byť hasiaci prístroj

Foto: Pixabay

Hasiaci prístroj by mal byť umiestnený na dobre viditeľnom a ľahko prístupnom mieste, v dosahu zo sedadla vodiča a musí byť vždy v použiteľnom stave. Pre osobné vozidlá a vozidlá do 3,5 tony nie je hasiaci prístroj povinnou výbavou, ale je odporúčaný kvôli bezpečnosti. Môžete mať auto v perfektnom stave, ale po náhlej kolízii môže rýchlo vzniknúť požiar a je veľký rozdiel medzi havarijnou udalosťou a „totálkou“.

Použitie hasiaceho prístroja z auta

Foto: Pixabay

Hasiaci prístroj môže byť užitočný pri zabránení šírenia požiaru v motorovej časti auta. Ak je dym pod kapotou, vyhnite sa prudkému otvoreniu kapoty, čím by oheň získal veľa kyslíka. Skôr práškový prístroj nastriekajte do jemne pootvorenej kapoty. Pravdepodobnosť, že hasiaci prístroj použijete na aute je veľmi malá. No život prináša mnoho rôznych udalostí a podobne ako autolekárnička aj hasiaci prístroj z auta môže pomôcť pri iných situáciách. Vznietenie záhradnej kosačky na benzín, zapálenie suchej trávy od horúceho výfuku, či nehoda pri grilovačke a kempovaní – tu všade je hasiaci prístroj neoceniteľným pomocníkom. Cestovatelia autom tak vedia byť záchrancovia situácií, ktoré prináša sám život.

Aký hasiaci prístroj kúpiť do auta, kde ho kúpiť a koľko stojí

Foto: Pixabay

Hasiace prístroje do auta kúpite na čerpacích staniciach a sú dostupné v rôznych veľkostiach, napríklad jednokilogramové alebo šesťkilogramové, pričom cena sa odvíja od ich veľkosti. Malé hasiace prístroje môžu stáť okolo 10 eur, zatiaľ čo väčšie verzie môžu byť drahšie. Na uhasenie väčšiny bežných požiarov na autách by mal stačiť hasiaci prístroj do dvoch kilogramov.

Pri nákupe hasiaceho prístroja je dôležité vyberať kvalitné produkty od renomovaných výrobcov. Je tiež potrebné kontrolovať dátum exspirácie hasiacich prístrojov, aby sa v prípade potreby včas vymenili za nové.

Pozor – v zahraničí môžu byť hasiace prístroje v aute povinné

V prípade cestovania do zahraničia je dôležité si overiť, či je hasiaci prístroj povinnou výbavou v cieľovej krajine. Napríklad v krajinách ako Estónsko, Litva, Lotyšsko, Poľsko, Rumunsko, Ukrajina či Grécko je hasiaci prístroj povinnou súčasťou výbavy auta.

Foto: Shutterstock

Sledujte aj naše profily na sociálnych sieťach, aby ste neprišli o žiadne novinky:

Pod menom Drive Slovensko nás nájdete na TikToku, Instagrame, YouTube aj Facebooku.

AMI MÉG ÉRDEKELHET