Holandský aprílový tulipánový turizmus

To, že je Holandsko krajinou tulipánov, je všeobecne známy fakt. Na jar však v tejto rovinatej krajine vypukne doslova tulipánové turistické šialenstvo. Ľudia zo všetkých kútov sveta sa sem po dlhej zime prídu nabiť plejádou farieb a vôní.

Foto: Laurens Lindhout / iamsterdam


ZÁHRADA HLAVNÉHO MESTA

Foto: Keukenhof

Pri mestečku Lisse, asi 40 minút jazdy od centra Amsterdamu, leží destinácia číslo jeden pre každého milovníka kvetov. Záhradu Keukenhof Tulip Gardens založili v roku 1949 a počas roka v nej zakvitne sedem miliónov rastlín, reprezentujúcich osemsto druhov. Okrem nekonečných kvetinových kobercov sa môžete tešiť na botanické výstavy, záhony rôznych tvarov a farieb aj interiérové kvetinové expozície. Štandardná vstupenka pre dospelých stojí 19,50 €, pre deti 9 €. Špeciálny balík za 84,50 € zahŕňa aj návštevu veterného mlyna. Oplatí sa však privstať si, aby ste boli pred bránami záhrady už o ôsmej ráno, pretože v čase vrcholiacej tulipánovej sezóny je už okolo obeda preplnená.

Keďže Keukenhof Tulip Gardens sa rozprestiera na 32 hektároch, pešo zvládnete iba malú časť. Pohodlne to však zvládnete na prenajatých bicykloch, na ktorých sa môžete pohybovať po vyznačených chodníkoch a objaviť tak aj odľahlejšie časti tejto rozprávkovej krajiny. Za dvadsať eur dostanete na celý deň klasický, tandemový či detský bicykel, ktorý sa dá pohodlne objednať aj online. Fotiť môžete v celej záhrade, no najlepšie snímky spravíte v takzvaných fotozáhradách, kde sú k dispozícii aj rôzne rekvizity ako prútené koše či starý bicykel. Keď sa budete chcieť skryť pred ostrým jarným slnkom, stačí zájsť do niektorej z množstva reštaurácií a kaviarní alebo navštíviť zámok Keukenhof zo 17. storočia. Útočisko nájdete aj v niektorom zo špecializovaných pavilónov, vlani to boli napríklad sady s tematikou tropickej pláže, červenej záhrady zamilovaných či zeleného čaju.

Či už navštívite Keukenhof Tulip Gardens alebo niektoré iné kvetinové polia, nezabudnite na tulipánovú etiketu. Prvé a najdôležitejšie pravidlo znie: netrhať kvety! Vlastnú kyticu si môžete zostaviť len na vyznačených miestach, väčšinou za poplatok. Dôležité je tiež neschádzať z chodníkov. Ak vstúpite medzi rastliny, môžete pošliapať ich listy či kvety a spôsobiť škodu

JEDNA ZÁHRADA NESTAČÍ

Foto: Noordwijk.info

Ak strávite v Holandsku dlhší čas, oplatí sa navštíviť aj menej preplnené tulipánové polia, ktoré ležia ďalej od hlavného mesta.

Noordoostpolder: Vyberte sa smerom na sever, kde vás čaká jedinečný pohľad na nekonečné tulipánové plantáže. Na mieste si môžete požičať bicykel, cez kvetinové polia vedie 51 kilometrov dlhý cyklistický chodník.

Marknesse Farm: Miesto, kde nádherné rastliny môžete nielen fotiť, ale aj zbierať.

Noordwijkerhout: Mestečko ležiace na juhu, medzi Leidenom a Haarlemom odporúčame pre tých, ktorí sa chcú dlhé hodiny prechádzať medzi kvetmi. Ak vás už z toľkej krásy bolia oči, oddýchnite si pri mori, na plážach s piesočnými dunami. Ak máte šťastie, v Lisse cez víkend natrafíte aj na bezplatné podujatie Kvetinová mozaika, kde na vás čaká zhruba tisíc pestrofarebných a voňavých kreácií.

TULIPÁNOVÝ TURIZMUS V ROKU 2023

Foto: Tulip Festival Amsterdam

Holanďania sa však nesústreďujú iba na rezané kvety. Na tulipánovej sezóne je postavené samostatné odvetvie turistického priemyslu. Počas ôsmich až deviatich čarovných týždňov prichádzajú do krajiny státisíce návštevníkov, ktorí si sadnú do lietadla či auta len preto, aby sa mohli pokochať pohľadom na pestrofarebné kvetinové polia. Na každom kroku, v obchode so suvenírmi či na farmárskych trhoch, na plantážach i v potravinách čakajú vkusne zabalené cibuľky na to, aby si ich očarení turisti odviezli domov. V čase kvitnutia tulipánov sa zaplnia hotely, rekordy lámu aj organizované zájazdy a rôzne kvetinové festivaly. Ak teda chcete vidieť kvitnúce tulipány na vlastné oči, včas si zarezervujte ubytovanie. Cestu je najlepšie načasovať na apríl, keď sú tisícky hektárov tulipánových polí v plnom kvete. Každá farma či plantáž má vlastnú webovú stránku v anglickom, nemeckom i ruskom jazyku. K dispozícii je aj množstvo špecializovaných informačných portálov. Vďaka tomu si výlet môžete zorganizovať sami.

AMI MÉG ÉRDEKELHET