Így tudsz vigyázni télen a dízelautódra

Ha pár dologra odafigyelsz, nem fog cserben hagyni a kocsid.

tél
Fotó: Shutterstock


A hideg időszakban egy kicsit jobban oda kell figyleni a dízeleinkre, például azzal, hogy gyakorlatilag mindig tele legyen a tank, vagy hogy a kocsi nem állhat hosszú ideig beindítás nélkül. A gázolaj télen hajlamos a paraffinosodásra: az alacsony hőmérsékleten létrejövő paraffin-kristályok eltömíthetik az autó üzemanyagszűrőit, megnehezítve a motorok indítását.

A dízelmotorok paraffinosodását elkerülendő fektették le a gázolajok kötelező jellemzőit szabályzó európai normákat: Szlovákiában a mérsékelt éghajlatú országokra vonatkozó STN EN 590 norma van érvényben, amely alapján a forgalomban kapható gázolajok hidegszűrhetőségi határhőmérsékleti (CFPP) értékének -15 és -20 Celsius-fok között kell lennie. Vagyis ez a legalacsonyabb hőmérséklet, amelyen a gázolaj még áthalad a szabványos (SR EN 116 normának megfelelő) szűrőn. Ezzel együtt a Slovnaftnál az alsó érték télen -32 C, hogy biztosan ne kerüljön bajba az autónk a hegyekben sem.

A dízelmotor téli működése ugyan nagyban függ az üzemanyag minőségétől, de a hidegindítási tulajdonságokat a jármű általános műszaki állapota is befolyásolja. Néhány fontos tanács megfogadásával azonban még kemény tél esetén is teljes nyugalomban használhatjuk dízelautónkat.

Így vigyázz a dízeledre

Fotó: Pixabay

  • Lényeges, hogy amennyire lehetséges, mindig töltsük tele az üzamanyagtartályt, mivel így lassabban hűl ki a gázolaj, és teli tankkal nem marad hely a nedves levegő számára. Parkolás után ugyanis a levegőben levő gőzök lecsapódnak az üzemanyagtartály falán, a keletkező vízcseppek pedig elvegyülnek a gázolajjal és rontják ennek minőségét.
  • Fontos a motor időnkénti beindítása, akkor is, ha nem akarjuk használni az autót, ilyenkor ugyanis a tartályban levő üzemanyag keveredik azzal, amelyet a meleg motor visszakeringet. Időnként ellenőrizni kell az üzemanyagszűrőt és meg kell tisztítani a lerakódásoktól és a víztől.
  • Ugyancsak ajánlott az üzemanyagtartály megelőző jellegű tisztítása, főként nagy forgalmú vagy régebbi gépjárművek esetén, mivel a lecsapódás miatt idővel felgyűlhetnek a vízlerakódások.

Fotó: Unsplash

  • Emellett egy arra jogosult szervizben érdemes megvizsgáltatni, hogy az autó szűrői megfelelnek-e az STN EN 590-es szabványú gázolajnak. Előfordul ugyanis, hogy egy eredetileg trópusi ország számára gyártott autót anélkül importáltak ebbe a régióba, hogy felszerelték volna őket a hideg évszaknak megfelelő szűrőkkel.
  • Fontos, hogy az akkumulátor is jó állapotban legyen, mert ez is döntően befolyásolja a motor indítóképességét – akárcsak a motorolaj minősége és állapota, valamint az izzítógyertyák megfelelő működése. A motor bizonytalan műszaki állapota (sűrítési aránya) ugyancsak megnehezítheti a hidegindítást; ezt is ellenőriztetni kell szakszervizben.
AMI MÉG ÉRDEKELHET