Hogyan eddzük az ízlelőbimbóinkat az egészségünk érdekében

A tudomány talán megtalálta a választ, hogy sokszor miért pont az tetszik az ízlelőbimbóinknak, ami kevésbé tesz jót a szervezetünknek.

Fotó: Shutterstock

Sokaknak ismerős a dilemma, hogy szeretik az édességet, de az új évben fogyni szeretnének. Talán már el is gondolkodtunk rajta, miért is kedveljük annyira az édes ízt, és hogyan lehetne megváltoztatni az ízeket illető preferenciáinkat. A University of Michigan neurotudósai közreműködésével készült tanulmányból az derül ki, hogy ez nehezebb lehet, mint gondolnánk.

Miért érzünk ízeket?

Fotó: Pexels

Az olyan ízek érzékelése, mint például az édes, a genetikai adottságaink és a számunkra megszokott ételek kombinációjából fakad. A nyelv ízlelőbimbóin lévő receptorok reagálnak az étel ízletes összetevőire – az édestől egészen a keserűig. Amikor a cukor reakcióba lép az édes ízt érzékelő receptorral, édes ízt érzünk a szánkban.

Gének és ízek

Fotó: unsplash

Mindenkinek kicsit mások a genetikai adottságai, amelyek azt is befolyásolják, hogyan érzékeljük az ételt. Néhány embernek például olyan génvariánsa van, amely befolyásolja némely zöldség és a bor keserűségének érzékelését. Ezek a genetikai különbségek befolyásolják az étkezési szokásainkat, de mi is hathatunk rájuk, ha változtatunk a táplálkozásunkon.

A táplálkozás hatása az ízekre

Fotó: unsplash

Az ízérzékelésünket és preferenciáinkat egészen kis korunktól befolyásolja az, mit eszünk. Ha a gyerekek édes italokat fogyasztanak, idősebb korukban is az édes ízeket fogják előnyben részesíteni. Ha például a csecsemőtej nem tehéntejből, hanem másféle tejből készül, az ezzel táplált gyerekek felnőttként jobban tolerálják a zöldségek keserű és savanyú ízét, az aminosav-tartalom miatt. Ugyanígy a só vagy a cukor használatának visszaszorítása felnőttkorban is megváltoztathatja, hogyan érzékeljük ezeket az ízeket.

Edzés az ízlelőbimbóknak

Fotó: Pixabay

Érdekesség, hogy az ízlelőbimbókat és ezáltal az agyunkat is „megtaníthatjuk“ arra, hogy az alacsonyabb só- és cukortartalmú ételeket részesítse előnyben. Ez azok számára lehet fontos, akik fogyni szeretnének, vagy javítani szeretnének a táplálkozási szokásaikon. Többen arról számoltak be, hogy miután csökkentették a cukorbevitelt, az ételeket édesebbnek érezték. A cukor és a só csökkentésénél tehát az a fontos, hogy egy darabig tartsunk ki, és bizonyos idő után már az az étel, amit korábban fogyasztottunk, szörnyen édesnek vagy sósnak tűnik majd. Az ízlelőbimbók hozzászoknak a helyzethez – az egészségünk, az erek, a szív és az egész test pedig hálás lesz a változásért.

A változás lehetséges

A lényeg az, hogy az ízlelőbimbóink és az ízérzékelésünk nem változatlan. Tudjuk befolyásolni, hogyan érzékeljük az ételt, és ezáltal támogatni az egészségesebb táplálkozási szokásokat. Ez különösen fontos a mai világban, amikor a legtöbb élelmiszer tartalmaz hozzáadott cukrot. Éppen ezért tanácsaink az alapélelmiszerekből otthon készített ételekre vonatkoznak, nem a készételekre. Azok só- és cukortartalmára már semmilyen hatásunk nincs – míg otthon minden szó szerint a saját kezünkben van.

Fotó: unsplash

AMI MÉG ÉRDEKELHET