Szentföldi gyöngyszemek: Haifa és Akkó

Az Izraelbe érkező turisták többsége elsősorban Tel-Avivot, Jeruzsálemet, a Holt-tengert vagy a Vörös-tenger partján fekvő üdülőhelyet, Eilatot keresi fel. Az ország északi részébe már kevesebben jutnak el, pedig a történelmi Galilea városai is egyedülálló kulturális és üdülési lehetőségeket kínálnak.

haifa
Fotó: 123rf

Izrael északi részét nemcsak sokkal változatosabb természeti környezet jellemzi, mint a déli részt uraló Negev-sivatagot, de világörökségi látnivalók és remek strandok is bőven találhatók itt. A Földközi-tenger partján fekvő Haifától és Akkótól a világ legalacsonyabban fekvő édesvizű taváig, a Kineret-tóig, azaz a Galileai-tengerig húzódó terület olyan kincseket rejt, amelyeket mindenképpen érdemes felfedezni!

Haifa dolgozik, Jeruzsálem imádkozik, Tel-Aviv szórakozik

Fotó: 123rf

Dimbes-dombos terepviszonyai miatt Haifát, Izrael harmadik legnagyobb városát sokan San Franciscóhoz hasonlítják – csak éppen sokkal régebben, kb. 3000 éve alapították. A tengerparttól a Kármel-hegyig húzódó Haifát az állandó nyüzsgés jellemzi, ami egy fontos kikötőváros és kereskedelmi központ esetében egyáltalán nem szokatlan. „Amíg Haifa dolgozik, addig Jeruzsálem imádkozik, Tel-Aviv pedig szórakozik" – mondogatják a helyiek, akik erre rendkívül büszkék. A munka mellett persze a kikapcsolódásra is van lehetőség, Haifa szépen karbantartott, aranyhomokos strandjai elsőrangúak!

Bahái kert

Photo by Brian Nelson on Unsplash

Az közismert, hogy a judaizmus, a kereszténység és az iszlám által szentnek tartott helyek közül igen sok Izraelben található. Azt azonban sokkal kevesebben tudják, hogy ugyancsak ebben az országban, egészen pontosan Haifában van az iráni eredetű bahái vallás központja is. A minden ember, de külön kiemelve a nők és férfiak közti egyenlőséget hirdető vallás hívei úgy zarándokolnak Haifába, akár a muszlimok Mekkába. Az aranykupolás Bahái szentélyt és az azt övező teraszos, szimmetrikus kertet 2008-ban az UNESCO a világörökség részévé nyilvánította. A látvány önmagáért beszél – nem véletlen, hogy a világ egyik legszebb kertjeként tartják számon.

Kármel-hegy

Fotó: 123rf

A bibliai hagyomány szerint a Haifa fölé magasodó Kármel-hegy egyik barlangjában élt Illés próféta (i. e. 9. század). Itt küzdött meg a bálványimádó papokkal, hogy megmentse az Izrael Istenébe vetett hit tisztaságát, és itt imádkozott esőért a kiszikkadt föld számára. A Kármel-hegy a termékenység szimbóluma is – a héber kármel szó jelentése: Isten szőlőskertje. A hegyről elnevezett karmelita rend életének központi eleme a szemlélődő imádság és a szentírás tanulmányozása. Az Illés próféta barlangja fölé emelt monumentális Stella Maris karmelita kolostor kihagyhatatlan látványosság, a teraszokról pedig csodálatos kilátás nyílik Haifára és az azúrkéken ragyogó Földközi-tengerre.

Akkó

Fotó: 123rf

Haifától alig félórányi autóútra található Akkó, amely a világ egyik legősibb folyamatosan lakott városa. A Földközi-tengerbe nyúló félszigetre épült óvárosa az UNESCO világörökség része, ahol mesés keleti hangulat várja a turistákat.

A több mint 4000 éves Akkó épített öröksége elképesztően gazdag, legnagyobb hatással azonban a templomos lovagok voltak rá. Mindenképpen érdemes felkeresni a híres kikötőt, az erődöt, valamint a templomosok által 1187-ben épített alagutat, amelyet 1994-ben csak véletlenül fedeztek fel. Pihenésképpen járjuk és kóstoljuk végig az óvárosi arab bazárt, hogy aztán ismét elmerülhessünk az orientális építészet olyan remekműveiben, mint a zöld kupolás Al-Jazzar mecset és a millió mozaikkal díszített Or-Torah zsinagóga.

AMI MÉG ÉRDEKELHET