Perly Svätej zeme: Haifa a Akko

Väčšina turistov prichádzajúcich do Izraela navštívi hlavne Tel Aviv, Jeruzalem, Mŕtve more alebo letovisko na pobreží Červeného mora, Eilat. Do severnej časti krajiny sa dostane už len menej turistov, hoci historické mestá Galiley ponúkajú jedinečné kultúrne i rekreačné zážitky.

Foto: Getty Images Hungary

Severná časť Izraela sa vyznačuje nielen omnoho rozmanitejším prírodným prostredím oproti južnej časti, ktorej dominuje Negevská púšť, ale nachádzajú sa tu aj svetové dedičstvá a vynikajúce pláže. Mestá Haifa a Akko na pobreží Stredozemného mora či najnižšie položené sladkovodné jazero na svete Kineret (Galilejské more) sú turistické poklady, ktoré stoja za preskúmanie!

Haifa pracuje, Jeruzalem sa modlí, Tel Aviv sa baví

Foto: 123rf

Vďaka svojmu kopcovitému terénu je Haifa, tretie najväčšie izraelské mesto, mnohými prirovnávaná k San Franciscu – len bola oveľa skôr založená, približne pred 3 000 rokmi. Haifa sa tiahne od pobrežia k hore Karmel a vyznačuje sa neustálym ruchom, čo nie je ničím neobvyklým pre dôležité prístavné mesto a obchodné centrum. „Pokiaľ Haifa pracuje, Jeruzalem sa modlí a Tel Aviv sa baví," hovoria miestni obyvatelia, ktorí sú na to mimoriadne hrdí. Okrem práce je tu, samozrejme, tiež možnosť relaxovať, nádherne udržiavané zlaté piesočné pláže v Haife sú prvotriedne!

Bahájska záhrada

Foto: Pixabay

Je všeobecne známe, že veľa miest, ktoré judaizmus, kresťanstvo a islam považuje za posvätné, sa nachádza v Izraeli. Oveľa menej ľudí však vie, že centrum bahájskeho náboženstva, ktoré je iránskeho pôvodu, je v tejto krajine, presnejšie v Haife. Bahájci, ktorí kladú osobitný dôraz na jednotu ľudstva a rovnosť medzi ženami a mužmi, konajú púť do Haify rovnako ako moslimovia do Mekky. Bahájska svätyňa Zlatý dóm a okolitá symetrická terasovitá záhrada boli v roku 2008 UNESCO-m vyhlásené za svetové dedičstvo. Pohľad hovorí za všetko – nie náhodou sa považuje za jednu z najkrajších záhrad na svete.

Hora Karmel

Foto: 123rf

Podľa biblickej tradície žil starozákonný prorok Eliáš (v 9. storočí pred n. l.) v jednej z jaskýň na hore Karmel, ktorá sa týči nad Haifou. Tu bojoval s kňazmi falošných bohov, aby očistil židovský národ od modloslužby a ochránil čistotu viery v Boha Izraela, a tu sa modlil za dážď pre pustú zem. Pohorie Karmel je tiež symbolom plodnosti – hebrejské slovo karmel znamená: Božia vinica. V živote karmelitánskeho rádu pomenovaného po vrchu je ústrednou témou kontemplatívna modlitba a štúdia Svätého písma. Monumentálny karmelitánsky kláštor Stella Maris, postavený nad jaskyňou proroka Eliáša, je nevyhnutnou zastávkou, z jej terás sa naskytá nádherný výhľad na Haifu a azúrové Stredozemné more.

Akko

www.youtube.com

Acre in 4k | Israel World Heritage Site | Akko old City (2020)

Akko, jedno z najstarších nepretržite obývaných miest na svete, je vzdialené menej ako pol hodiny jazdy autom od Haify. Staré mesto s rozprávkovou orientálnou atmosférou je postavené na polostrove tiahnucom sa do Stredozemného mora a je zapísané na Zozname svetového dedičstva UNESCO.

Viac ako 4 000 rokov staré Akko a jeho budované dedičstvo je neuveriteľne bohaté, najviac ho ovplyvnili templárski rytieri. Za návštevu určite stoja slávny prístav, pevnosť a tunel postavené templármi v roku 1187, ktoré boli objavené v roku 1994 len náhodou. Určite sa prejdite po arabskom bazáre v starom meste a ochutnajte miestne špeciality, aby ste sa potom ponorili do majstrovských diel orientálnej architektúry, ako je mešita Al-Jazzar so zelenou kupolou a synagóga Or-Torah zdobená miliónmi mozaík.

AMI MÉG ÉRDEKELHET