Jahodové dobrôtky

Prvým čerstvým, chutným ovocím sú jahody, ktoré si môžeme dopriať. Jahody reklamy vôbec nepotrebujú, aj bez toho sa snažíme čím viac konzumovať čerstvého ovocia, ale aj pripraviť z nich nebeské zákusky.

jahody
Foto: Unsplash / Artur Rutkowski


Zapečené jahodovo-ovsené raňajky

Tieto raňajky sú výborným ranným štartérom. Najprv jahody očistíme a okrem 2-3 jahôd nakrájame na štvrtiny. Zmiešame ich s cukrom a vanilkovou arómou a nasypeme na dno zapekacej misy. Ovsené vločky dôkladne premiešame s mandľovou múkou, medom, maslom, cukrom a soľou a rovnomerne nasypeme na jahodovú vrstvu. Zvyšné jahody nakrájame na štvrtiny a dáme ich na posýpku s ovseným vločkami. Upečieme v predhriatej rúre. Nakoniec posypeme trochou práškového cukru a celkový efekt nepokazí ani trocha vanilkovej zmrzliny!

Foto: streetkitchen.hu

Rýchle jahodové zákusky z lístkového cesta

Lístkové cesto vyvaľkáme a nakrájame na tri rovnaké časti, ktoré potrieme rozšľahaným vajíčkom, posypeme hnedým cukrom a pečieme v predhriatej rúre do zlatista. Medzi tým vyšľaháme šľahačku s práškovým cukrom zmiešaným so stužovačom a vanilkovým cukrom do tuha a nalejeme do vrecka s hviezdičkou. Jahody umyjeme, osušíme a nakrájame. Na plát cesta natlačíme ľubovoľné množstvo šľahačky tesne k sebe, pridáme plátky jahôd. Na penu položíme ďalší plát cesta skaramelizovanou stranou nadol, jemne stlačíme, ozdobíme šľahačkou, na vrch poukladáme jahody a takto postupujeme ďalej. Posypeme práškovým cukrom a ihneď podávame.

Studená jahodová polievka

Jahody očistíme a opláchneme. V mlieku rozpustíme cukor. Umyté jahody na tanieri jemne roztlačíme. Zrelé jahody sa ľahko roztlačia a obsahujú veľa šťavy, čo dodáva polievke tú pravú jahodovú chuť. Zalejeme osladeným mliekom a ihneď podávame. Do mlieka môžeme pridať trochu bieleho alebo vanilkového jogurtu – tým sa polievka mierne zahustí. Môžeme použiť aj kyslú smotanu alebo grécky jogurt, ktoré majú vyšší obsah tuku. Polievku môžeme dochutiť nasekanými listami čerstvej mäty.

Foto: cooklikecyechs.com

Sledujte aj naše profily na sociálnych sieťach, aby ste neprišli o žiadne novinky:

Pod menom Drive Slovensko nás nájdete na TikToku, Instagrame, YouTube aj Facebooku.

AMI MÉG ÉRDEKELHET