Nezvyčajné miesto na aprílovú lyžovačku? Rozprávková krajina Gruzínsko čaká!

Apríl je časom, keď mnohí milovníci lyžovania už rozmýšľajú nad tým, že zima je za nami a lyžovanie sa pomaly stáva spomienkou. Ale ak si prajete predĺžiť túto sezónu a vychutnať si posledné zimné radovánky naplno, Gruzínsko ponúka lákavé lyžiarske možnosti aj v apríli, navyše s pridanou hodnotou!

Gruzínsko
Foto: Unsplash / Vruyr Martirosyan

Okrem lyžovania môžete v Gruzínsku objavovať aj bohatú kultúru, chutné jedlá a historické pamiatky. Nezabudnite si vychutnať aj tradičnú gruzínsku kuchyňu a ochutnať miestne vína, ktoré sú cenovo dostupné a často oceňované za svoju kvalitu.

Nechajte sa príjemne prekvapiť

Aj keď to nemusí byť prvá destinácia, ktorá príde na myseľ keď sa rozhodujeme, kam vyraziť za zimnými športami, Gruzínsko ponúka jedinečný zážitok z lyžovania, ktorý prekvapí aj tých najskúsenejších lyžiarov. Ponúka pár rezortov, z ktorých každý je špecifický a svojím spôsobom veľmi unikátny, posúďte sami.

Gudauri

Foto: Unsplash / Kseniia Rastvorova

Gudauri je jednou z najpopulárnejších lyžiarskych oblastí v Gruzínsku. Toto najväčšie a najvyššie položené lyžiarske centrum Gruzínska, nachádzajúce sa 120 km od hlavného mesta Tbilisi, láka okrem 60 km zjazdoviek hlavne svojimi freeridovými terénmi vo výškach okolo troch tisíc metrov nad morom. Nájdete tu široké, dobre udržiavané svahy, moderné lanovky a úžasný výhľad na hory Veľkého Kaukazu.

Bakuriani

Pre tých, ktorí hľadajú niečo trochu menej náročné, ale rovnako kúzelné, je tu Bakuriani. Bakuriani je lyžiarske stredisko medzinárodného významu a tiež svetoznáme centrum kúpeľníctva, ktoré sa špecializuje na balneológiu a klimatické kúpele. Táto malá obec v rokline Borjomi sa nachádza na severnom svahu Trialetie v nadmorskej výške 1700 metrov, pred bránami Kaukazu.

Mestia

Foto: Unsplash / Vony Razom

Ak ste dobrodružný typ, Mestia je miesto, pre vašu ďalšiu lyžovačku. Toto odľahlé miesto v severozápadnej časti Gruzínska ponúka lyžovanie v autentickom prostredí s nádhernými výhľadmi na hory a typickú gruzínsku kultúru. Prostredie vrcholov ako Ushba 4.710 m, Shkhara 5.193 m, Tetnuldi 4.858 m s neopakovateľnou okolitou krajinou a drobnými domčekmi roztrúsenými na úpätí hôr, obranné veže regiónu Svaneti, pohostinnosť a chute miestnej horskej kuchyne, živé tradície a autentickosť regiónu premieňajú lyžiarsky pobyt na jedinečné a nezabudnuteľné dobrodružstvo.

Možnosť lyžovať v dvoch strediskách nie je na zahodenie. Strediská Hatsvali a Tetnuldi sa nachádzajú od seba iba 8 km vzdušnou čiarou, po ceste 18 km. Kým do Hatsvali vedie lanovka priamo z Mestie, do lyžiarskeho strediska Tenuldi je potrebné absolvovať jazdu autom horskou cestou cca 15 km z Mestie za približne 30 minút.

Goderdzi

Pre tých, ktorí hľadajú niečo menej preplnené a nápadné, je tu Goderdzi. Toto stredisko sa nachádza nad mestom Ajaria a je známe svojimi miernejšími svahmi = pláňami a krásnym výhľadom na okolité hory.

Goderdzi Resort, ktorý sa nachádza dve hodiny jazdy od obľúbeného prímorského letoviska Batumi, má ideálnu polohu horského strediska, ktoré má čo ponúknuť vo všetkých štyroch ročných obdobiach. V nadmorskej výške 2000 m sú hory od novembra do apríla zasnežené, zatiaľ čo mierne zvlnená topografia údolia ponúka množstvo príležitostí na ďalšie dobrodružstvá. Nedotknuté zalesnené hory vytvárajú rozprávkové prostredie v zime i v lete a počas jesene sa celá oblasť zafarbí do mnohých odtieňov tradičných jesenných teplých farieb.

Lyžovanie v Gruzínsku v apríli teda nie je len o zábave na svahoch, ale aj o objavovaní unikátnej gruzínskej kultúry, tradičnej kuchyne a pohostinnosti miestnych obyvateľov. Nech sa rozhodnete pre akékoľvek z týchto stredísk, apríl, či akýkoľvek iný mesiac v Gruzínsku vás určite nesklame!

Sledujte aj naše profily na sociálnych sieťach, aby ste neprišli o žiadne novinky:

Pod menom Drive Slovensko nás nájdete na TikToku, Instagrame, YouTube aj Facebooku.

AMI MÉG ÉRDEKELHET