Ako zvíťaziť nad peľom a prachom pri jarnom upratovaní auta

Rady, ktoré sa zídu nielen alergikom, ale každému pre zdravšie jazdy.

jarné upratovanie auta
Foto: Shutterstock

S rastúcimi teplotami a začiatkom kvitnutia rastlín si vaše auto – a vy s ním - vytrpí nánosy peľu a prachu, ktoré môžu ovplyvniť nielen vzhľad auta, ale aj kvalitu vnútorného prostredia. Tým pádom aj to, čo dýchate a čoho sa dotýkate. Tu je niekoľko tipov, ako si udržať interiér vozidla v perfektnom stave.

Poriadne vysávanie je základ

Prach z topánok sa do auta prináša s každým nastúpením – aj blato sa naň po chvíli premení. A pele tie dnu vchádzajú s každým otvorením dverí, kufra, či okna. Preto je základom pravidelné a dôkladné vysávanie. Vysávače na čerpacích staniciach majú vysoký výkon a úzke hrdlo, čím sa sací výkon zvyšuje. Májový peľ a prach sa môžu usadiť v tkaninách a štrbinách, čo môže viesť k alergickým reakciám. Preto dobre povysávajte práve tieto rohy a kraje, nielen vizuálne čistý povrch. Ak trpíte alergiami, vysávač s HEPA filtrom je ideálny na zachytenie týchto alergénov. Nezabudnite sa sústrediť na oblasti pod a okolo sedadiel, ako aj na koberce, kde sa peľ a prach najčastejšie usadzujú. Tiež nestačí povysávať okolo koberčekov, ale celú podlahu, kým čerstvo umyté podložky spod nôh schnú.

S čistiacimi prostriedkami nie priamo na povrchy

Foto: Unsplash / Towfiqu barbhuiya

Pri čistení plastových častí a palubnej dosky použite čistiace prostriedky, ktoré sú šetrné k týmto materiálom a efektívne odstraňujú peľ a prach. Vhodný je antistatický sprej, ktorý zabráni opätovnému usadzovaniu prachu. Tieto prostriedky aplikujte na mäkkú mikrovláknovú handričku, nie priamo na povrchy, aby ste predišli škvrnám alebo poškodeniu.

Sedačky si zaslúžia špeciálnu pozornosť

Sedadlá potrebujú zvláštnu pozornosť, najmä ak sú látkové. Peľ sa môže do nich ľahko vpíjať, preto ich vyčistite špeciálnym čistiacim prostriedkom pre látkové čalúnenie, ktorý necháte pôsobiť niekoľko minút pred odsatím. Ak tepujeme sedačky doma, prečo raz za čas neurobiť to isté so sedačkami v aute? Pri kožených sedadlách použite kondicionér, ktorý pomôže udržať materiál pružný a chránený pred vysušením.

Dôležitosť ventilačných otvorov

Foto: Unsplash / Olav Tvedt

Ventilačné otvory sú ďalším kritickým miestom, kde sa peľ a prach často ukladajú. Pomocou mäkkého štetca alebo stlačeného vzduchu dôkladne očistite každý ventilačný otvor. Tento krok je nevyhnutný pre zabezpečenie čistého a zdravého vzduchu v aute. Samozrejmosťou je, aby ste mali čistý aj peľový a prachový filter, o čo sa vám postarajú vo vašom autoservise.

Okná umyte aj zvnútra

Nakoniec, dôkladne umyte vnútorné okná, aby ste odstránili peľ a zvyšky, ktoré znižujú viditeľnosť a môžu prispievať k alergiám. Čistič na sklo bez amoniaku je najlepšou voľbou, pretože je bezpečný aj na tónované sklá a nezanecháva šmuhy. Po ich utretí vás možno prekvapí, koľko špiny sa na nich dokáže usadiť.

Výsledok? Do auta nasadnete s radosťou do príjemne voňajúceho interiéru, kde sa budete môcť smelo a zhlboka nadýchnuť.

Foto: Unsplash / J Z

Sledujte aj naše profily na sociálnych sieťach, aby ste neprišli o žiadne novinky:

Pod menom Drive Slovensko nás nájdete na TikToku, Instagrame, YouTube aj Facebooku.

AMI MÉG ÉRDEKELHET