Sú nákupy v Duty Free naozaj výhodné?

Napriek tomu, že mnohí cestovatelia využívajú tieto obchody, existujú určité plusy a mínusy na zváženie.

Foto: Shutterstock

Nákupy v Duty Free obchodoch sú neoddeliteľnou súčasťou cestovania pre mnohých. Reklamy na alkohol, parfumy či nadrozmerné čokoládové tyčinky sa snažia upútať našu pozornosť. Tieto obchody ponúkajú širokú škálu produktov od luxusných kozmetických výrobkov až po suveníry, ktoré inde možno ani nezoženiete. Avšak – oplatí sa v nich nakupovať?

Čo sú duty free obchody?

Foto: Kiwihug / Unsplash

Dute free znamená "bez dane". Takže v bezcolnom obchode ceny nezahŕňajú daň z pridanej hodnoty alebo spotrebné dane, čo z bezcolných obchodov robí mikrozóny voľného obchodu. Myšlienka vznikla dávno, keď bolo treba podporiť vývoz vo veľkých prístavoch. Prvý duty free obchod, ako ich poznáme dnes, bol otvorený v roku 1946 na letisku Shannon v západnom Írsku. Bola to ideálna zastávka pre celebrity, ktoré leteli do Európy, pretože ich lietadlá tam museli doplniť palivo predtým, ako pokračovali ďalej.

Výhody nakupovania v duty free

Duty Free obchody často ponúkajú produkty za nižšie ceny v porovnaní s maloobchodnými cenami mimo letiska alebo na miestach s vysokými daňovými sadzbami. Veľa krát zoženiete v duty free zaujímavý, jedinečný a neštandardný sortiment produktov. Ak sa vám nechce hľadať obchody po prílete v danom meste, alebo potrebujete nakúpiť darčeky na poslednú chvíľu pred odletom domov, jednoducho nakúpite na letisku. Turistické suveníry kupujte radšej vopred v meste, pretože na letisku bývajú drahšie. Nákupy v duty free vám pomôžu rýchlejšie prečkať čakanie na letisku. Mnohé obchody ponúkajú aj rôzne ponuky a zľavy, no ceny sa medzi krajinami a letiskami veľmi líšia v závislosti od miestnych nákladov. Vždy si však porovnajte cenu produktov u vás doma, lebo nie vždy platí, že je všetko lacnejšie. Vo všeobecnosti sú však luxusné výrobky, ako sú hodinky, šperky, módne doplnky a parfumy, cenovo najatraktívnejšími bezcolnými výrobkami.

Foto: Unsplash / Megan Bucknall

Nevýhody nakupovania v duty free

Bezcolné nákupy v rámci EÚ sú možné len vtedy, ak prichádzate z krajiny mimo EÚ alebo do nej idete. Aj keď sú ceny v duty free obchodoch nižšie, niektoré krajiny môžu uplatňovať dane a clo na isté produkty, čo môže zvýšiť konečnú cenu nákupu. Nie všetky letiská majú rozsiahle duty free obchody. Preto cestujúci nemusia mať vždy prístup k týmto výhodám. Nákupy sú impulzívne a ovplyvnené reklamou. Často sa stane, že si kúpime veci, ktoré v skutočnosti nepotrebujeme, len preto, že sú za dobrú cenu. Pozor! Každá krajina má tiež iný limit na množstvo bezcolnej produkcie, ktorú môžete doviezť. Neprekračujte povolené limity. Ak tak urobíte, všetok váš tovar môže byť skonfiškovaný a budete musieť zaplatiť pokutu v cieľovej krajine.

Typy duty-free obchodov

Okrem letísk možno v niektorých turistických mestách nájsť tiež duty-free obchody. Niektoré ostrovy prevádzkujú svoje vlastné duty-free obchody, ako napríklad St. Martin v Karibiku alebo Langkawi v Malajzii. Podobne, keďže obloha a medzinárodné vody sú klasifikované ako zóny voľného obchodu, výletné spoločnosti aj letecké spoločnosti často ponúkajú bezcolné nákupy priamo na palube.

Foto: Unsplash / Jonas Leupe

Sledujte aj naše profily na sociálnych sieťach, aby ste neprišli o žiadne novinky:

Pod menom Drive Slovensko nás nájdete na TikToku, Instagrame, YouTube aj Facebooku.

AMI MÉG ÉRDEKELHET