Zaujímavosti zo škandinávskej kuchyne

Slaný cukrík, sladký syr – ochutnali by ste divné škandinávske špeciality?

Foto: Shutterstock

Každá krajina a každý región má svoje typické nezvyčajné jedlá, obyvatelia Škandinávie však majú niekedy naozaj čudné chute. Väčšina ich tradičných pokrmov pochádza z čias, keď počas zím bolo ťažké nájsť potravu a bolo dôležité, aby sa jedlo dalo dlho skladovať. Tu sú štyri špeciality, ktoré zvyčajne vyrazia turistom dych.

SMALAHOVE, TEDA OVČIA HLAVA

Foto: Visit Voss

Pri tejto obľúbenej pochúťke západného Nórska najprekvapujúcejšie nie sú samotné ingrediencie, ale fakt, že ovčia hlava sa dostane na tanier celá. Ako prílohu k nej servírujú zemiaky či kapustu repkovú, no celkový dojem z tohto jedla je aj tak dosť bizarný. Najčastejšie sa podáva v okolí Vianoc a pre miestnych je obzvlášť dôležité, aby mohli skonzumovať aj oči a jazyk.

SURSTRÖMMING, NAJSMRADĽAVEJŠIE JEDLO NA SVETE

Foto: Surstroming.com

Sleď sám o sebe rozdeľuje ľudí, ale Švédi to vedeli ešte vystupňovať vďaka konzerve mierne soleného kvaseného sleďa. Surströmming považujú za najsmradľavejšie jedlo na svete a má taký silný zápach, že keď si niekto otvorí konzervu v bytovke, zaručene všetci susedia v budove budú vedieť, čo práve je. Práve preto ju otvárajú najčastejšie pod holým nebom, a keď po zacítení smradu nestratia chuť do jedla, konzumujú to na chlebíčkoch, so zemiakmi, s červenou cibuľou či kôprom.

CUKRÍKY ZO SOLENÉHO SLADKÉHO DRIEVKA

Foto: Littlefinland.de

Pelendrek buď milujete, alebo neznášate, ale v škandinávskych krajinách existuje ešte zaujímavejšia verzia tohto cukríka, ktorý sa vyrába zo sladkého drievka. Vo Švédsku a vo Fínsku je veľmi populárny v slanej podobe. Nič netušiaci turisti často zažijú nepríjemné prekvapenie, lebo navonok vyzerá ako ovocný gumený cukrík, jeho chuť je však diametrálne odlišná, čo sľubuje vonkajšia podoba. Dostanete ho vo forme cukríka, žuvačky a dokonca aj čokolády.

HNEDÝ SYR BRUNOST

Foto: Lifeninnorway.net

V Nórsku takmer každý deň je na stole brunost, teda hnedý syr. Jeho meno znie možno trošku čudne, ale nie je náhodou, jeho hlavnou ingredienciou je srvátka, čo je vedľajším produktom pri výrobe syra. Konečný výsledok sa podobá na syr, chuťovo však pripomína karamel. Najčastejšie ho podávajú k sladkostiam, napríklad na gofry s rôznymi ovociami či s džemom. Existuje z neho aj nátierka, alebo si z hranola jednoducho odkroja zopár plátok.

AMI MÉG ÉRDEKELHET