Jesenný raj v Slovenskom raji: Dedinky a Palcmanská Maša

Do jej vôd sa ponoria len najväčší otužilci a milovníci zdravých chladných ponorov. No do jej okolia sa s chuťou môže ponoriť každý, najmä keď sa na jeseň lesy zafarbia do miliónov odtieňov od žltej po červenú.

Foto: Slovenský rybársky zväz

O prečerpávacej elektrárni Dobšiná asi počul málokto, no Palcmanskú Mašu pozná na Slovensku asi každý. Tieto dve stavby sú pritom neoddeliteľne spojené a práve Palcmanská Maša akumuluje vodu pre dobšinskú elektráreň. No na jej brehoch vyrástli mnohé ubytovania, na jej hladine sa odohráva množstvo vodných športov a v jej okolí je kopa aktivít, pre ktoré sa oplatí urobiť si výlet. Počas jesene má extra výhodu – listnaté lesy okolitých kopcov sa zafarbia, čo dá tomuto už tak peknému miesto špeciálnu atmosféru.

Výlety autom z Palcmanskej Maše 

Miesto, kde sa Slovenský raj stretáva s Gemerom má naozaj čo ponúknuť. Len 20 minút jazdy autom od Palcmanskej Maše nájdete Dobšinskú ľadovú jaskyňu. O ďalších desať minút jazdy na západ sa ocitnete pri čarovnom Chmarošskom viadukte a o 20 minút ďalej zas populárne Sysľovisko na Muránskej planine.

Milovníci serpentín a horskej jazdy na motorkách aj autách si radi prejdú Dobšinský kopec a po 40 minútach jazdy na juh ste už v Betliari.

Alebo sa vydajte na východ a zastavte sa v ZOO Spišská Nová Ves, či zaparkujte na Čingove, aby ste skúsili jednu z túr severnej strany Slovenského raja, či napríklad ferratu Kyseľ.

Pešie túry v okolí Palcmanskej Maše

V najbližšom okolí nemusíte podnikať dlhé cesty na to, aby ste si farebné kopce užili naplno. Vyrazte na túry. Najnovšie sa môžete z Dediniek vyviezť aj lanovkou na Geravy a urobiť si jednu z túr, o ktorých sme už v Drive magazíne písali.

Vydať sa môžete aj na päť a pol hodinovú túru z Dediniek po červenej značke do Stratenej, potom po modrej až po Dobšinskú ľadovú jaskyňu a po červenej cez Stratenský kaňon a Stratenú späť do Dediniek na brehu Palcmanskej Maše. Výhodou je, že ak vám dôjdu sily a chuť, v Dobšinskej ľadovej jaskyni aj Stratenej môžete jednoducho nasadnúť na vlak a cestu späť k Palcmanskej Maši si skrátiť.

Za viac než 5 hodín môžete urobiť aj prechod naprieč Slovenským rajom z juhu na sever. Z Dediniek vás povedie zelená značka, až po ústie Bieleho potoka. Tam si prejdete aj kus Prielomu Hornádu, ktorý vás zavedie až do Čingova. Späť to môžete alternovať zelenou trasou cez Bikšovú a modrou cez Smižanskú poľanu, aby ste sa na Berezinci opäť napojili na zelený chodník do Dediniek. Táto celodenná túra však vie vyčerpať sily z mnoho ľudí a na desaťhodinovú cestu nazbierajte dosť síl a nastavte budík na skoré ráno.

Poslednou z možností je ísť sa jednoducho prejsť okolo Palcmanskej Maše. Už tak prejdete 10 kilometrov a výhľady na farebné vrchy v okolí vás odmenia viac než dostatočne.

AMI MÉG ÉRDEKELHET