Rumcajs, jičínsky Robin Hood

Rumcajs, obuvník z Jičína, ktorý bol nútený utiecť do neďalekého Řáholeckého lesa s manželkou Mankou a synčekom Cipískom, je už desaťročia obľúbený medzi deťmi i dospelými. Kde sa však presne nachádza mesto Jičín a známy Řáholecký les?

Foto: Jicin.org

Jičín

Foto: Jicin.org

Jičín je pôvabné mestečko v severnej časti Českej republiky, približne 100 kilometrov od Prahy. Najkrajšou atrakciou mesta je hlavné námestie, kde môžete obdivovať kostol sv. Jakuba s 52 metrov vysokou hodinovou vežou. Vežu je možné navštíviť od apríla do októbra. Charakter hlavného námestia určujú najmä arkádové, renesančné a barokové domy obklopujúce námestie. Brána s hodinovou vežou, teda Valdická brána, bola postavená v rokoch 1568 až 1578 a následne v roku 1768 bolo pristavané najvyššie poschodie v barokovom štýle. Z vrcholu si môžete vychutnať krásny výhľad na mesto a okolitú krajinu.

Rozprávkový Řáholecký les

Foto: Jicin.org

Pieskovcová skalná ríša Český raj pozýva na skvelé túry vychádzajúce z mesta. Tento kraj je bohatý nielen na historické pamiatky, ale aj na prírodné zaujímavosti. Mnoho ľudí ho považuje za najkrajšiu turistickú oblasť v Českej republike. Najväčším „skalným mestom“ sú Prachovské skaly. V tejto pieskovcovej ríši sa nachádza pomyselný Řáholecký les, ktorý bol domovom zbojníka Rumcajsa. A kde presne je tento tajomný les? Podľa autora tejto nesmierne populárnej rozprávky Václava Čtvrtka všade, kde si predstavíme – faktom však je, že inšpiráciou pre jeho príbehy bol les pri obci Brada, kde sa nachádza aj jaskyňa pomenovaná po Rumcajsovi.

Rumcajs, Manka, Cipísek

Foto: Jicin.org

Rumcajsove dobrodružstvá sa začali v roku 1967 podľa knihy českého rozprávkara Václava Čtvrtka. Obuvník Rumcajs žil v Jičíne so svojou rodinou, no jedného dňa sa pohádal so starostom Humpálom, ktorý ich vyhnal z mesta. Odišli do neďalekého Řáholeckého lesa, kde sa ukryli v jaskyni. Keďže ich život nebol ľahký, z Rumcajsa sa stal zbojník, ktorý svojimi žartíkmi vždy prekabátil bohatých pánov a ako kladný hrdina bojoval proti tyranom. Rumcajsova manželka Manka bola zaneprázdnená najmä úlohami spojenými s „jaskynnou domácnosťou“, a ich šibalský syn Cipísek rád predvádzal svoje žarty pánom mesta. Pomáhali im aj rozprávkové bytosti: vodník Volšoveček, vodník Česílko, ohnivý muž, jeleň Šestatřicaterák a řáholecká sojka.

AMI MÉG ÉRDEKELHET