Nincs kedved messzire utazni? Autóval is könnyen elérhető karácsonyi vásárok

Milyen messzire vagy hajlandó utazni egy karácsonyi vásáros kalandért?

Foto: Mesto Košice

A legjobb dolog összekötni a kellemeset a kellemessel, és olyan karácsonyi vásárokra ellátogatni, ahol korábban még nem jártunk. Akár a két ünnep közötti időszakban is.

Karácsonyi vásárok a legnagyobb szlovákiai városokban

Fotó: BKIS

A fővárosban mintegy száz, immár tipikusnak számító piros-fehér házikót találunk, ahol az árusok a szlovák konyha hagyományos fogásai mellett kézműves termékeket is kínálnak. A vásárt belengi a fahéj, sült gesztenye, grillezett hús és forralt bor illata, ami megismételhetetlen ünnepi hangulatot varázsol. Erről az illatról a karácsony, az év vége és a barátokkal, ismerősökkel töltött kellemes találkozások jutnak eszünkbe. A vásár ugyanis ebben az egy hónapban nagyszerű hely a tervezett és a véletlenszerű találkozásokra is. A finom ételek fogyasztása mellett a sok-sok kézműves termék remek ajándékötletként is szolgál.

A kassai sétálóutca karácsonyi vására közismerten ízléses termékeket kínál, ennek köszönhetően a helyiek és a turisták is örömmel keresik fel. Itt is érvényes az, amiről minden nagyobb szlovákiai város karácsonyi vásárán megbizonyosodhatunk, hogy milyen kicsi Szlovákia, és mennyi közös ismerősünk van az újonnan megismert emberekkel is.

Ez is érdekelhet: Az 5 legszebb karácsonyi vásár Szlovákiában

A V4-es országok karácsonyi vásárai

Fotó: BudapestChristmas.com

A budapesti Vörösmarty téren 122 fabódé várja a turistákat. A termékek minőségét különböző művészeti területeket képviselő tagokból álló szakmai zsűri garantálja. A tér két színpadán a vásár teljes időtartama alatt zenés, táncos vagy egyéb fellépésekre kerül sor.

Fotó: Brněnské Vánoce

Brünnben nem fogunk unatkozni a karácsonyi vásár idején sem. A brünni adventi vásár négy téren zajlik, ahol finomságokat és ajándékokat vásárolhatunk. A város bekerült az UNESCO Kreatív Városok Hálózatába, és ebben az időszakban is hű A zene városa címhez, minden nap gazdag zenei program vár a látogatókra. A Szabadság téren délutáni és esti koncertek zajlanak, esténként külön erre az alkalomra összeállított adventi zenei egyveleg szól. A többi téren is van kultúrműsor.

Fotó: KrakowChristmas.com

Krakkót minden évszakban érdemes meglátogatni, karácsony előtt pedig különösen, hiszen az egyik legszebb európai városról van szó. A macskaköves óváros és a vár sziluettje, főleg, ha havazik is, igazán meseszerű. A hideg esték jó ürügyet szolgáltatnak egy kis forraltborozáshoz. Ne hagyjuk ki a hagyományos lengyel finomságokat sem, ha a Krakowskie Targi Bożonarodzeniowe elnevezésű meghitt karácsonyi vásáron járunk.

Fedezzük fel Lengyelország „téli fővárosának”, Zakopanénak a karácsonyi varázsát. Feldíszített faházak, élő szobrok, lovaskocsik, énekkar a Krupówki utcán, sajtot kínáló bódék, népviseletben feszítő kocsisok. A helyi hagyományos bigos káposztaleves, tócsni és gulyás, grillezett sajtok, melegszendvics, pirog, kaszanki hurka, utcai művészek és árusok. Mindez élő zene mellett, vidám turisták tömegében.

Még egy karácsonyi tipp: a mesés Hallstatt

Fotó: STMG photo competititon

A hallstatti karácsonyi vásár romantikus és idilli program az UNESCO Világörökség listáján is szereplő városban. Általában december 8-án tartják, és autentikus osztrák ételeket, művészetet, kézműves termékeket és hagyományos zenét is kínál. A vásáron egy lenyűgöző betlehemi élőképet is láthatunk a jászollal, és nem hiányoznak az olyan tipikus karácsonyi finomságok sem, mint a forralt bor vagy a fondü. A vásár Hallstattban az advent kicsúcsosodása, a látogatóknak igazi ünnepi hangulatban lehet részük a festői városkában.
AMI MÉG ÉRDEKELHET