Már pár euróért is szálláshoz juthatunk a Szlovák Karszt Nemzeti Parkban

Nincs áram, nincs víz, mégis özönlenek ide a turisták.

Plešivec

Vágysz a természetbe? Most a kassai régióban található Plešivec községe felülmúlhatatlan ajánlattal állt elő: napi tíz euróért adnak ki házikókat – teljesen függetlenül attól, hányan szállunk meg a helyen.

Egyre nagyobb az érdeklődés a hegyvidéki nyaralókban és házakban való tartózkodás iránt

– mesélte Iveta Šušánová, Plešivec község polgármestere. Hozzátette azt is, hogy annak tudatában jönnek ide a pihenni vágyók, hogy tudják, az áram és víz sincs bevezetve a házikókba. Továbbá azt is kiemelte, hogy nincs vandalizmus és szépen vigyáznak a vendégek a kibérelt házaikat.

Az év minden szakában jönnek hozzánk. Gyakran előfordul, hogy minden időpontunk betelik, ilyen a szilveszter is

folytatta a polgármester.

Ez is érdekelhet: 4 különleges nemzeti park, ahol a látványtól eláll a lélegzeted

Fotó: Shutterstock

Kilátás Plesivecről

Šušánová hozzátette, hogy az ország minden részéből érkeznek turisták. Szerinte legfőképpen az ár és az egyedülálló Serényi-féle ciszternával rendelkező helyszín vonzza őket.

Ez utóbbi nemcsak Szlovákiában, hanem egész Közép-Európában is egy egyedülálló létesítmény.

Ez a fajta víztározó egy betontartályból áll, amelybe a környező lejtők csapadékvizét nagy területről gyűjtik össze. A Regiongemer cikke szerint az 1913-ban épített – tizenhat méter átmérőjű és négy méter mély –tekintélyes méretű ciszterna 960 ezer liter víz befogadására képes, amellyel több száz szarvasmarhát, lovat és juhot el lehetne látni hosszabb ideig.

Ezt is nézd meg! Földi Édenkert – a legszebb szlovák nemzeti park

A Plešiveckai-síkság azonban természeti szépségekben is bővelkedik: több mint ezer barlang és közel 200 szakadék található a környéken.

Utóbbiak közül a legmélyebb a Diviačia-szakadék, a maga 123 méterével.

A Szlovák Karszt Nemzeti Park Közép-Európa legnagyobb karszt területe, melynek mérete megközelíti a 450 négyzetkilométert. Egyik központja pedig az a Rozsnyó, amelyet ugyancsak érdemes közelebbről megismernünk.

AMI MÉG ÉRDEKELHET