Három frissítő kirándulás Karácsony utánra

Két evés közt felüdítő egy kis mozgás az erdőben.

Fotó: Shutterstock

Mivel az ünnepek előtt általában nincs időnk lelassulni, és a testünkre sem jut elég odafigyelés, ha túl vagyunk a programokon, jól fog esni egy kis kimozdulás. Akár Úrvölgy utcáin bolyongunk, akár a lombkorona szintjéről csodáljuk a világot, akár a Csorba-tónál kapcsolódunk ki, a téli erdő nyugalma békével tölti el a lelkünket.

Úrvölgyi séta

A Felvidéket egykor a bányászat emelte fel, a Besztercebányától kilenc kilométerre található Úrvölgy település neve is erre a gazdagságra utal. Az Alacsony-Tátra és Nagy-Fátra vonulatai között megbúvó autentikus bányásztelepülés kacskaringós utcácskáit egy körülbelül öt kilométeres sétával járhatjuk be. A robosztus épületek között haladva zenélő bányászórát, térképkészítő épületet, Kalapácsházat találunk – anno innen jelezték kalapácszajjal a műszak kezdetét és végét –, és betekinthetünk táróba, aknába is. A bányák működéséről információs táblák mesélnek. Az erdőn át érdemes felkapaszkodni a falu fölé, föntről rátekinthetünk a meddőhányóra és a mesebeli település környékére.

Bachledka lombkoronasétány

Fotó: Peter Vanco / Shutterstock

A Bélai-Tátra grandiózus látványossága, a Zár melletti Bachledka lombkoronasétány téli hétvégéken is várja a látogatókat. A fenyőfából ácsolt szerkezet egy 32 méter magas kilátótoronyban végződik, ahonnan rátekinthetünk a Magas-Tátra vonulataira és a lengyel oldalon a Három korona sziklás hegytömbjeire. Az 1200 méter hosszú sétány teljesen akadálymentes, 20 méter magasban adrenalin megállók és játékos feladatok fokozzák az élményt. A séta után akár síelhetünk egyet, de Zárban is érdemes egy sétát tenni, ahol a gorál lengyel kisebbség mind a mai napig őrzi a fafaragás és hímzés hagyományát.

Időutazás az új fogasvillamossal

www.instagram.com

A Magas-Tátra magashegyi turistaútvonalai ugyan télen nem látogathatók, de ilyenkor is érdemes erre venni az irányt, az 1346 méter magasan található Csorba-tónál kirándulva is gazdagodhatunk hegyi élményekkel. A környék új látványossága a december 13-án forgalomba állt két, Svájcban gyártott hibrid fogaskerekű szerelvény. A Poprád és Csorba-tó között közlekedő fogasvillamosokat a kevésbé ismert tátrai csúcsokról Kostolík (Kápolna) és Stredohrot (Közép-orom) névre keresztelték, és hamarosan még három szerelvény áll forgalomba, hogy elvigyen a Csorba-tó elegáns szállodái és Ótátrafüred patinás épületei közé egy századfordulós időutazásra.

AMI MÉG ÉRDEKELHET